Koronavírus Baranyában

2021.01.24. 07:00

Meghozta a kedvet a lakásfelújításhoz az állami támogatás

Annak, aki a közeljövőben lakásfelújítást tervez, érdemes időben szakemberek után néznie. A nagyobb munkákat most is több hónapos határidővel tudják vállalni, az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően pedig egyre több lesz az érdeklődő, ami miatt még tovább nőhet a várakozási idő.

Mészáros Rita

20200522 Székesfehérvár Május 31-ig tarthattak rendkívüli felvételi eljárást a középfokú oktatási intézményekben. Ebben az időszakban technikumi, szakképző iskolai és szakiskolai képzésekre is jelentkezhettek a diákok A képen: A SzC Vörösmarty Mihály Ipari szakgimnáziumában többek között központi fűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő képzésre is várták az általános iskola végzős diákjait Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Jó szakembert találni megyénkben sem egyszerű, és ha már megtaláltuk, akkor is sokat kell várni rá. Egyik olvasónk Orfűn építkezik, és ahogy mesélte, ő beszélt olyan szakemberrel, aki csak jövő év elejére vállalta volna az adott munkát. Szerencsére vannak olyan vállalkozók, akik ennél hamarabb is kiérkeznek, de ebben a vírushelyzet is közrejátszott. Dani Róbert pécsi vállalkozó négy szakemberrel dolgozik együtt, lakásfelújítással ugyanúgy foglalkoznak, mint ezermester szolgáltatással.

– A pandémia miatt teljesen átalakult a piaci helyzet

– hangsúlyozta a vállalkozó. – Amíg tavaly tavasszal úgy vettünk fel munkát, hogy azt csak idén nyáron csináljuk meg, most a várakozási idő egy-két hónapra csökkent, tehát jó időben tudjuk vállalni a munkát.

Tapasztalatai szerint a hasonló méretű vállalkozások szintén ebben a helyzetben vannak. A járványhelyzet miatt az emberek tartalékolnak, ezért inkább vagy lemondják a megrendeléseket, vagy egyelőre nem is gondolkodnak nagyobb felújításban. A kisebb munkák természetesen Dani Róbertéknél is folyamatosak, az ezermesteri feladatokat pedig műszak után vagy hétvégén, de egy-két héten belül vállalják. A vállalkozó abban bízik, hogy az otthonfelújításra fordítható állami támogatás lendít valamit a helyzeten.

Ez biztos így lesz, hiszen Simon Krisztián, a Pécsi Szakik ügyvezetője már most úgy tapasztalja, az érdeklődők nagyjából fele úgy keresi meg őket, hogy igénybe szeretnék venni a támogatást

– pedig ez még csak januártól elérhető. Sok a megkeresésük, naponta két-három e-mailt vagy telefonhívást kapnak, jelenleg márciusig vannak teljesen betáblázva. Az érdeklődők száma a következő hetekben, hónapokban valószínűleg tovább fog nőni, így aki lakásfelújításon gondolkodik, annak érdemes időben lépni.

Egyre kevesebb a fiatal a szakmákban

A várólisták tehát most viszonylag rövidek, legalábbis az általunk megkérdezett építőipari vállalkozásoknál, de ez abból adódik, mert kevesebb a megkeresés. Amikor a vírushelyzet miatt felborult rend visszaáll, ugyanolyan sokat kell várni a szakemberekre, mint korábban, aminek az oka a munkaerőhiány. Az egyik megkérdezett baranyai vállalkozó szerint a munkához való hozzáállással van gond, sok fiatal egyszerűen nem akar dolgozni, és a lakásfelújítással járó munkák komoly fizikai terhet jelentenek, ezért nem választják ezeket a szakmákat.

A helyzetet rontja, hogy sok olyan cég van, akik nem szakemberekből állnak, mégis elvállalják a felújítást. Ebből azonban az következik, hogy nem tudnak jó minőségű munkát végezni. Ez jelzi azt, hogy a szakma sajnos felhígult. A hozzáértő szakemberek egy része pedig külföldre megy dolgozni a jobb fizetés reményében. Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy hiány van szakemberekből nemcsak Baranyában, hanem az egész országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!