kilóg a lóláb?

2021.01.17. 11:30

Mennyire tudományosak a híres sci-fik és fantasyk? Pécsi alkotók megmondják!

Rövid idő alatt igen népszerű lett egy antológia-sorozat, amelyben neves természettudósok, jogászok és pszichológusok tudományos megközelítésben írnak közkedvelt Marvel-filmekről, a Harry Potter-, a Gyűrűk ura-sorozatról, a Star Wars-ról és a Trónok harca világáról. Az eddig 5 + 2 kötetet jegyző tudós csapatban nagy számban találhatók pécsi alkotók.

Mészáros B. Endre

Forrás: Shutterstock

Született öt könyv, ami mintha azt igyekezne bebizonyítani, hogy a fantasy, a sci-fi, a horror egyáltalán nem ponyvairodalom. Miről is van szó? – kérdeztük az antológiák egyik szerkesztőjét, dr. Nagy Ádám neveléskutatót.

– A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyvvel kezdődött minden, amely jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok pedig Batman környezetében, a vámpírok és vérfarkasok világában keresi a földi élettel kapcsolatos társadalmi párhuzamokat. A pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! többek között az X-Men, a Star Trek, a Harry Potter filmek neveléstudományi elemzésével foglalkozik. A Párhuzamos univerzumok tanulmányai a Deadpool, a Trónok harca és más közkedvelt világok természettudományos vizsgálatára vállalkozik. Az Egy galaxissal odébb szerzői az asztrofizika, a robotika, a jövőkutatás, a szociológia szemszögéből olyan műveket elemez, mint a Terminátor-, az Alapítvány-sorozatok, a Men in Black, a Warcraft, vagy a Marvel-multiverzum.

Őszre pedig jön a hatodik, amely döntően pécsi jogászok írásaiból áll Ébredő jogerő címmel. Olyan kérdéseket boncolgatva, hogy kié jogszerűen a gyűrű a Gyűrűk urában, kit emel királyi rangra a Trónok harcában az örökösödési jog, a Star Warsban mennyire követi a diplomácia a nemzetközi jogot, és kik a háborús bűnösök a Marvel-filmekben.

Nagy Ádám neveléskutató a sikeres antológiák egyik szerkesztője.

Dr. Nagy Ádám három kötetnek a szerkesztője, s ebben a munkában aktív társa Tóth Csaba, aki az első könyvben például úgy indított, hogy a Jedi-tanács egy katonai junta, amely szembemegy a választott főkancellárral. Továbbá Filipov Gábort kell még kiemelni, aki igen alaposan és szigorúan köti össze a szövegeket a képi világgal.

Mindezeken túl elkészült most pécsi természettudósok munkájaként egy Star Wars földrajz tankönyv, amely a Csillagok háborúja bolygóira vezet el, és Mandarian fejvadász történetein át földrajzi, csillagászati, fizikai, kémiai, gazdasági és társadalomtudományi fogalmakat ismertet. Van továbbá „42” címmel osztályfőnököknek szóló összeállítás is, amely a Galaxis útikalauz stopposoknak mintájára negyvenkét pedagógiai helyzetet dolgoz fel.

A közönség kifejezetten vevő ezekre a könyvekre. A fantáziavilágok apropóján ugyanis sok olyan téma is elmagyarázható, mint például az iskolai zaklatás vagy a tesztelmélet.

Ennek a könyvsorozatnak az a küldetése, hogy az áltudomány ellen küzdjön érthető magyarázatokkal, hogy a helyére kerüljön a fantasyk, sci-fik világa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!