felvételi

2021.01.24. 20:00

Nem fogott ki rajtuk az idei, nehéz vizsga

Több ezer, Baranya megyei nyolcadikos diák adott számot tudásáról szombat délelőtt. A vizsgákat az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával szervezték meg az intézmények.

a20210123_középiskolai felvételi a Leőwey Klára Gimnáziumban_Pécs_LL_DN

A megye középiskoláiban szombaton írták meg a tanulók a pályaválasztás, a továbbtanulás szempontjából mérföldkőnek számító központi írásbeli vizsgát. Magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából adtak számot tudásukról a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Mindkét tárgy esetén a kitöltésére 45 perc állt rendelkezésre. Mindegyik vizsga tíz feladatból állt, a diákok tárgyanként 50-50 pontot szerezhettek.

 

Szerkesztőségünk munkatársai a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumba látogattak el szombat reggel. Mint megtudtuk, több mint 20 teremben vizsgáztak a diákok, összesen 225-en írták a Leőweyben a felvételit. Ennek ellenére, amikor fél 10 körül beléptünk az iskola kapuin, szokatlanul nagy csend fogadott minket. Mint Zalay Szabolcs igazgatótól megtudtuk, ez azért lehetett, mert terembeosztással készültek a napra, a diákok egyénileg meghatározott bejáraton és időben léphettek be az iskolába, majd foglalták el a helyüket a megadott osztálytermekben.

Háromnegyed 10 körül bepillantottunk néhány terembe, ahol láthattuk, hogy a megye különböző pontjairól érkezett nyolcadikosok csendben hallgatták a felügyelőtanárt. Az igazgató kérdésünkre azt is elmondta, hogy mivel ilyen sokan írták a Leőweyben a tesztet, szinte az összes tanárra szükség volt a járványügyileg is szabályos vizsgáztatás lebonyolításához.

Ma kezdik el javítani a teszteket

Azoknak a diákoknak, akik a Leőweyben szerették volna megírni a felvételit, számos járványügyileg elvárt intézkedéshez kellett alkalmazkodniuk, a belépést követő testhőmérséklet-méréshez vagy a kézfertőtlenítő használathoz. Az iskola eljárásrendje alapján a tanárokon túl a vizsgázók számára is kötelező volt a védőmaszk viselése a gimnázium egész területén, valamint a védőtávolság betartására is oda kellett figyelni. Az igazgatótól a dolgozatokkal kapcsolatban pedig azt is megtudtuk, hogy ezeket a szombati megírást követően két napra elteszik, hétfőn állnak csak neki a javításnak a magyar és matematika szakos pedagógusok. Ezzel is csökkentve a tanárok megfertőződésének veszélyét.

Van még idejük a jelentkezésre

A nyolcadikosok magyar nyelvből többek között Lázár Ervin meséjével kapcsolatban oldottak meg példákat, matematikából pedig szögek és százalékszámítás is volt. A visszajelzések alapján a diákok kifejezetten nehéznek találták mind a matek, mind a magyar feladatsort. A gyerekek az internetről tájékozódhattak a megoldásokról.

A vizsgát szervező középiskolák honlapjukon, valamint az írásbeli vizsga megkezdése előtt a helyszínen tájékoztattak arról, hogy a diákok hol és mikor tekinthetik meg a kiértékelt dolgozataikat. Három héten belül (február 8-ig) pedig minden vizsgázót tájékoztatnak az eredményekről. A kiválasztott középiskolákba február 19-ig jelentkezhetnek a nyolcadikos tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!