közgyűlés helyett konzultáció

2021.01.26. 09:56

Nincs nyoma, hogy Péterffy elmozdítaná Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármestert a posztjáról

Egyelőre semmilyen jele annak, hogy Péterffy Attila bármilyen módon elmozdítaná Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármestert a posztjáról, sőt az online konzultáción van olyan indítvány, amelyen már az új alpolgármester szerepel mint „illetékes”.

Bóka Máté

Bár a veszélyhelyzetben Péterffy Attila polgármester dönt a közgyűlési hatáskörökben is, kedden újra összeültek a képviselők online, hogy bizonyos témákban elmondhassák a véleményüket, ami azonban nem kötelező érvényű a városvezetőre nézve. (A konzultációt rögzítik, de csak napokkal később adja le a helyi televízió.)

Kisebb vitát hozott már az első napirendek között, hogy a város az Eszék és Arányosi utcák kereszteződésében található kétezer négyzetméter területet értékesíteni szeretné és ennek előkészítését kezdték meg.

A nemzeti oldal részéről Barkóczi Csaba (Fidesz) rákérdezett arra, hogy pontosan milyen liciteljárásról lenne szó, milyen összegről indulna az árverés, de Péterffy Attila rögtön rávágta, hogy „fogalma sincs milyen liciteljárásról van szó”, majd Ruzsa Csaba alpolgármesterhez fordult, aki azt mondta, hogy nyílt eljárás keretében történő értékesítésről lenne szó, amelyet értékbecslés alapján írnának ki. Eddig két érdeklődő van, az egyikük gazdasági célú hasznosítást alkalmazna, a másikuk parkolót építene, de a város a lakossági igényekkel összhangban adja majd el a telket.

Új igazgatót keresnek

A Pécsi Ellátó Központ igazgatói posztját 2019 áprilisától Decsi János igazgató látta el, aki Péterffy Attila elmondása szerint tavaly novemberben „kérte” munkaviszonyának „közös megegyezéssel” való megszüntetését. Ezért írnának ki pályázatot a posztra – legalábbis ezt tervezi a baloldali önkormányzat, amit a képviselők is támogattak a konzultáción.

Különös átcsoportosítások

Az egyik javaslat szerint a Janus Pannonius Múzeumnál a személyi juttatások előirányzatát 30 millió forinttal kell csökkenteni, de a Csorba Győző Könyvtár 7,4 milliós előirányzat átcsoportosítását „kérte” a dologi kiadások javára a személyi juttatások, a járulékok és a beruházások terhére.

A dokumentum szerint a Nyugati Városrészi Óvoda azt „kérte”, hogy közel 7 milliót csoportosítsanak át a fűtésszámlákra a személyi juttatásokból. A k Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága szintén az „kérte”, hogy a személyi juttatásokból csoportosítsanak át 5,4 milliót a közüzemi számlák kifizetésére.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető és Barkóczi Csaba (Fidesz) is azt feszegette, hogy az óvodáknál miért a személyi juttatások terhéből fedezik a fűtésszámlát, miközben azt a dolgozók számára különítették el. Barkóczi felhívta a figyelmet arra is, az elmúlt időszakban látható volt, hogy a cégvezetők bértömegei minként emelkednek, így ezen a téren is lehetne forrásokat csökkenteni.

Ruzsa Csaba alpolgármester szavaiból az derült ki, hogy összességében a kormánytól nem kaptak meg egy beígért béremelésre vonatkozó összeget, ami nagyjából 21 millió forint.

11-en szavaztak csak Nyőgéri mellett, Péterffy „technikai” szünetet rendelt el

Nyőgéri Lajos szociális területékért felelős alpolgármester vezette fel azt az indítványt, amely arról szólt, hogy új szociális szolgáltatástervezési koncepció készítenének el nettó kétmillióért. A dokumentum szerint a „koncepció elsődleges célja, hogy a város lakói számára elérhetőek legyenek a szociális biztonságot garantáló, a jogszabályokban meghatározott ellátási formák”.

Barkóczi Csaba felvetette, hogy legutóbb 2016-ban készült ilyen koncepció, azóta minimális jogszabályi változások történtek, amelyeket át kell vezetni, de kérdés, mi szükség van arra, hogy megrendeljenek egy újabb tanulmányt nettó kétmillióért. Egyben javasolta azt is, hogy az alpolgármester vezetésével a városházán belül végezzék el ezt a munkát.

Nyőgéri Lajos (MSZP) nagyon sajnálta, hogy 2016 óta nem készített új koncepciót az előző városvezetés. Úgy véli, hogy gazdátlanok lettek az intézmények és az erre fordítandó összeg nem sok pénz. Szerinte egyre több rászoruló van, az ő ellátásukat kell megtervezni, illetve azt is tisztázni, hogy „merre is tartunk”.

Berényi Zoltán (ÖPE-KNDP) képviselő szerint is házon belül meg lehetne oldani a koncepció elkészítését, hiszen jelenleg is zajlik olyan munka, amit a Városháza munkatársaival együtt készítenek el.

A végszavazáskor Nyőgéri Lajos indítványát mindössze 11-en támogatták, ami egyben azt is jelenti, hogy a 26 fős közgyűlésben a Péterffy-féle irányítás nem tudta a saját koalícióját sem maga mellé állítani, és ebben a témában már elvesztette a többség támogatását. Bár elméletileg minden képviselő jelen volt, a baloldali koalícióból a Momentum-frakció három tagja és három DK-s sem voksolt, elképzelhető, hogy maga a frissen kinevezett alpolgármester sem, ez utóbbi vélhetően csupán technikai probléma lehetett.

Az indítvány viszont átment, mivel csak a leadott képviselői szavazatokat veszik figyelembe. A szavazás után Péterffy Attila azonnal 15 perces „technikai” szünetet rendelt el.

Akkor végre lesz frissített stratégia

A képviselők beszéltek arról is, hogy a hatályos településfejlesztési koncepció (TFK) és integrált településfejlesztési stratégia (ITS) aktualizálását és felülvizsgálatát el kell végezni, ezzel a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t bízzák meg, a cég beszerzési eljáráson választja ki az erre alkalmas külső szakértőt. Ezek a dokumentumok az uniós fejlesztésekhez szükségesek.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető szerint kérdéses, hogy miért kell 15 millió forintot kellene áldozni ezekre, újabbak létrehozására már nagyon nincs is idő, de a városnak van már egy megfelelő településfejlesztési koncepciója is. Integrált településfejlesztési stratégiára szükség van, de szerinte immár konkrét fejlesztési programokat kellene már véglegesíteni.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető elmondta, annak örül, hogy ez a munka most elkészül, de annak már kevésbé, hogy ezt is kiszervezik, és a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. csak egyfajta koordinátora lesz a feladatnak.

Topán László (Momentum), a városfejlesztési bizottság elnöke azt mondta, hogy a városfejlesztési társaságnál nincsenek olyan szakértők, akik ezt a munkát teljes mértékben meg tudnák oldani.

Péterffy Attila polgármester azt mondta, hogy elindult bizonyos projektek előkészítése, ezzel párhuzamosan aktualizálják a stratégiát is.

Bezárnak egy óvodát

József Attila utcai óvodát szeretnék bezárni, és oda a Mecsek Táncegyüttest elhelyezni.

Nyőgéri Lajos alpolgármester szerint kevesebb gyermek van, a 2020-21-es nevelési évre 30-an iratkoztak be a József Attila utcai óvodába, korábban majdnem kétszer ennyien voltak. Másrészt az épület sincs jó állapotban, az óvodavezető egyeztetett a dolgozókkal, szülőkkel is, a gyermekek a Budai Nagy Antal óvodába kerülnének át, amely jobb állapotban van és ott üres csoportszoba is rendelkezésre áll.

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő azt mondta, hogy elvi okokból nem támogatják a döntést, az előző családbarát városvezetés arra törekedett, hogy a csökkenő gyermeklétszám mellett is minél több intézményt tartsanak fenn, ez pedig a város egyik legrégebbi intézménye – több mint 90 éves -, az elmúlt ciklusban felújításon esett át. Havi szinten egyébként 2,2 milliós, éves szinten mindössze 28 millió forint megtakarítást jelent a bezárás, ennél jóval többet költöttek cégvezetői béremelésekre – mondta. Bognár László (Fidesz) képviselő csatlakozva Barkóczi Csabához azt mondta, hogy egy ideje már lebegtették óvodabezárást, ennek is köszönhető, hogy éppen most csökkent drasztikusan a beiratkozó gyermekek száma.

A DK-s Zag Gábor, a terület képviselője szerint kívülről szép az ingatlan, de belülről nem és az új helyen 21. századi körülmények lesznek.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) is azt mondta, hogy a szülők amiatt kerestek másik lehetőséget, mert már elterjedt szerinte szégyen és gyalázat, hogy egy frissen megválasztott képviselő azzal teszi le a névjegyét, hogy támogatja a saját körzetében lévő óvoda bezárását.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint kérdés miért nem újította fel az előző városvezetés az óvodát. Erre Csizmadia Péter (Fidesz) világossá tette, hogy 13 intézményt újítottak fel, a legproblémásabb óvodákat sikerült felújítani, de ha lett volna további keret, akkor mind a 40-et felújítják. A baloldalnak most ezekkel sem kell foglalkozniuk, azt kívánta, hogy legalább 13 óvodát felújítsanak. Barkóczi Csaba szerint ha a nem találják 21. századinak a körülményeket, akkor fel lehetne újítani ezt is.

A hőerőmű melegítheti az akvapark vizét?

A volt MSZP-s államtitkár Török Ottó beszámolt a közgyűlési tagoknak arról is, hogy milyen munkát végez a sportberuházásokért felelős polgármesteri biztosként. Az időben meglehetősen hosszúra nyúlt beszámoló végén nagyon pozitívnak tartotta a munkáját, mert alkotómunkát végezni nagyon szép. Többek között beszélt a stadionépítési tervekről, az akvapark kapcsán a további vizsgálódásnak lehetőségéről, illetve a jégpálya fejlesztésének elképzeléséről.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető az iránt érdeklődött, hogy miért nem került a közgyűlés elé az a sportkoncepció, amiről már korábban azt mondták, hogy az elkészült.

Péterffy Attila polgármester azt mondta, hogy ez valóban elkészült, egy alaphelyzetet ír le, a sportágak tekintetében leírja a problémákat, szempontrendszert állított fel. De még további feladatok vannak, amikről a koronavírus járvány közbeszólt ebben.

Vári Attila (Fidesz) képviselő a PSN Zrt. volt vezérigazgatója szerint is fontos a tanuszoda építése, a jégpálya fejlesztése, de visszautasította a beszámolónak azon részeit, amelyek PSN Zrt. szakmai munkáját illették.

Az akvapark kapcsán Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő rákérdezett arra, hogy ha nincs megfelelő hőmérsékletű termálvíz, akkor azt mégis mivel melegítik majd fel, esetleg biomasszával?

Török Ottó polgármesteri biztos erre azt felelte, hogy 26 fokos vizet találtak, megfelelő mélységben és hozamban a Tüskésréten, arra több műszaki megoldás is van, hogy ezt 36 fokra melegítsék fel, például a közeli Pécsi Hőerőműnek a maradványhőjét hasznosítva.

Péterffy Attila – mint a Pécsi Hőerőműnek volt vezérigazgatója – azt is elmondta, hogy ez az a hőmaradvány, amit az erőmű kidob a levegőbe, ennek felhasználása azonban csak vészforgatókönyv lenne, inkább termálkútból nyernének vizet.

Levették volna a napirendről

Az alig egy hónapja kinevezett Nyőgéri Lajos jegyezte azt az indítványt, amely az „alpolgármesteri tájékoztató a szociális ellátás terén végzett tevékenységekről koronavírus járvány ideje alatt 2020-ban” címet viselte. Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy hol tart most a kormányhivatali eljárás Nyőgéri Lajos kinevezése kapcsán, mert ha az még nem zárult le, akkor nem lehet erről a beszámolóról beszélni. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) azt is javasolta, hogy amíg ez nem történik meg, addig ezt az indítványt le kellene venni a napirendről.

A város jegyzője Lovász István, azt mondta, hogy egyelőre egy információkérő levél érkezett a Baranya Megyei Kormányhivataltól a témában, amire határidőben válaszoltak.

A tájékoztatóról nem tartottak szavazást, azt egyszerűen tudomásul vették a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!