Nem drágult a kegyeletadás

2021.02.17. 14:00

A többletköltségeket nem hárítják át a gyászolókra a cégek

A koronavírusban elhunyt betegek temetésével kapcsolatban a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ különböző előírásokat határozott meg, amelyek az esetek többségében többletköltséget jelentenek a temetkezési vállalkozók számára. Ezeket a kiadásokat azonban nem terhelik a gyászolókra.

Mészáros Rita

20200625 Székesfehérvár Dienes Ottó Pro Civitate-díjas és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával is kitüntetett tanár, író emlékmiséje a Szent Imre templomban Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még tavasszal fogalmazta meg azt, hogy a Covid–19 megbetegedésben elhunytak temetésekor a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően kell eljárni.

A pontos eljárásrend megtalálható az NNK honlapján, de ez többek között azt jelenti, hogy külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával hívják fel a szállító figyelmét arra, hogy az elhunyt koronavírusban halt meg.

A szállítás során a biztonsági előírásoknak megfelelően védőfelszerelést – sebészeti maszkot, köpenyt, gumikesztyűt – alkalmaznak, utána pedig fertőtlenítik a kocsit, amiről naplót is vezetnek. Ezek biztosítása és végrehajtása mind többletköltséget jelentenek a gyakorlati munkát végző temetkezési vállalkozók számára. Igaz, lehet hallani olyan híreket, miszerint emiatt drágábbak lettek a temetések, az általunk megkérdezett baranyai cégek nem emeltek árat.

Mammel Rudolfné, a Mammel-Mementó Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a bevezetett speciális eljárásrend miatt náluk nem növekedtek a temetések költségei. Azt azért hozzátette a vállalkozó, nem tudja, hogy más temetkezési vállalkozások hogyan jártak el ezzel kapcsolatosan. A kérdésben a pécsi köztemetőket üzemeltető Biokom Nkft.-t is megkerestük.

– A koronavírus miatt bevezetett eljárásrend nem okozott áremelkedést a temetési költségekben – hangsúlyozta a társaság. – A Nemzeti Nép­egészségügyi Központ előírásai miatt jelentős többletköltségek keletkeztek, de ezeket a tételeket nem hárítjuk át a gyászolókra.

A temetkezési társaságnak az elmúlt egy esztendő során számos rendkívüli változtatást kellett bevezetnie a megszokott eljárásrendben a járványhelyzet miatt. Így például a lapunknak küldött közleményükben kiemelték, hogy a Pécsi Köztemetőben jelenleg két darab, egymástól térben távol álló hűtőegység működik, így megoldható a Covid–19-ben elhunytak elkülönített tárolása temetésüket megelőzően.

Számos ponton szigorodtak a biztonsági előírások a kegyeleti munkában

A szertartáson is kötelező a maszk

A szertartásokon is be kell tartani bizonyos szabályokat a vírushelyzet miatt – derül ki a társaság közleményéből. A ravatalozókba kizárólag a közvetlen hozzátartozók mehetnek be, a központi ravatalozóban legfeljebb 10 fő, a nyári ravatalozóban és a peremtemetők ravatalozójában pedig legfeljebb 5 fő tartózkodhat. A maszkhasználat kötelező, a szertartás addig nem kezdődik el, ameddig nincs mindenkin védőeszköz. A társaság emellett arra kér mindenkit, hogy hantolásnál, urnaelhelyezésnél az egyházi vagy polgári búcsúztatótól és a temetésben részt vevő munkatársaktól tartsák a minimum 2 méteres védőtávolságot. A kormányrendelet értelmében pedig a temetéseken továbbra is maximum 50 fő vehet részt.

 

Címkék#temetkezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!