Magyar Svájc

2021.02.04. 11:30

Íme, a falu, ahonnan nekivághatunk a hegyeknek

Az elegáns kis baranyai települést, Óbányát, van aki a „magyar Svájcként” emlegeti, számomra viszont olyan, mintha egy kedves kis falut átemeltek volna Stájerföldről, miközben a hely megőrizte a magyaros sajátosságokat is.

Mészáros B. Endre

– Bár Óbánya lakóinak többsége német ajkú, jól gondolom, hogy a Van Groeningen még itt sem szokványos név?

– A férjem holland volt, sajnos már nem él. Vele kirándultunk a faluban a nyolcvanas évek végén, aztán annyira beleszerettünk a környékbe, hogy rögtön ideköltöztünk, s itt élek már több mint harminc éve.

– Turizmusszakértő és hét éve polgármester. Mit sikerült megvalósítani az idegenforgalmi fejlesztési terveiből?

– A falu életében mindig fontos szerepet töltöttek be az idelátogató természetjárók. Az utóbbi években a legnagyobb újdonságunk az, hogy a pisztráng meghatározó lett a gasztronómiánkban: már háromszor rendeztük meg a fesztiválját, mindig októberben, s olyankor több mint ezren tolonganak a Fő utcán. A hírünk egyébként szájról szájra terjed, a faluszéli parkolót pedig másodjára kellett bővíteni – most is vettünk egy területet ilyen céllal –, hogy az ideérkezők kulturált módon indulhassanak neki a hegyeknek. Mert Óbányáról tucatnyi turistaútvonal indul, többek között olyan elérhető célpontokkal, mint Kisújbánya, Püspökszentlászló, vagy például Réka-vára, és a közelben több felújított, mesés élményt nyújtó kilátó is található.

– Kis túlzással minden harmadik ház panzió.

– Ez öröm és bánat is. Sok helybelinek és betelepülőnek van vendégfogadója, de kevesen érkeznek hozzánk állandó lakosnak nem üzleti céllal. Mindemellett az utóbbi években jól alakult mifelénk a gyermekáldás és sikerült a falu népességét másfél száz fő körül stabilizálni.

– Az erdei célpontokon túl mire kíváncsiak még az ideérkezők?

– Van egy helytörténeti múzeumunk, az egyik őslakó gyönyörű botanikus kertet alakított ki és a falu végén megvettük az öreg Tichy-malom épületét is. Kívülről már felújítottuk, a belseje még vissza van. Itt gyermekeknek és alkotóművészeknek szeretnénk táborokat rendezni.

– Nekivág időnként a hegyeknek?

– Természetesen magam is túrázom, emellett szeretek énekelni és olvasni. Utaznék is, ha a járvány engedné.

Tanár, de otthon van a turizmusban is

Van Groeningen Irén a kárpátaljai Bogdánban született 1966-ban, de az összes iskoláját Pécsett végezte. A Mátyás király utcai általánosba járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen diplomázott földrajz–testnevelés szakon, továbbá turizmusszakértő. Tanított általánosban, a bonyhádi Közgazdasági Szakközépiskolában, a Pécsváradi Kistérség turisztikai referense volt, dolgozott a Klebelsberg Központban, második ciklusban polgármester. Két gyermeke van, Tekla (30) orvos, Johnny (28) egyéni vállalkozó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!