politika

2021.02.18. 07:00

Koalíciós válság: most még haladékot kaphatott Péterffy

Bár eredetileg a momentumos képviselők múlt hétig adtak határidőt a pécsi polgármesternek, Péterffy Attilának arra, hogy írásban reagáljon a 12 pontos ultimátumukra, most e hét péntekig kitolták. Az MSZP-s hátterű baloldali lap közben súlyos támadást intézett a momentumosok ellen, amelyet aztán a polgármester egyik közvetlen munkatársa kezdett el hirdetni.

Bóka Máté

A baloldali városháza hónapok óta belharcoktól hangos, amit a momentumosok a múlt héten untak meg és egy közleményben kijelentették, hogy az előző hét végéig várják Péterffy Attila polgármester válaszát arra a 12 pontos ultimátumra, amiben olyan alapelveket fogalmaztak meg – többek között az átlátható gazdálkodást – , amelyekkel a választókat sikerült maguk mellé állítani. A Momentum véleménye szerint „2010 előtti múltba forduló folyamatok indultak el Pécsett az önkormányzat működésében: a közgyűlésben, a polgármesteri hivatalban, a cégeknél”.

Az újabb momentumos közleményre azonban nem válaszoltak, hanem durva támadást indította a Péterffy Attila mostani „sajtókapcsolati tanácsadóját” adó helyi MSZP-közeli lap. (A lap kiadója az a cég, ami Máté Jánoshoz, a Pécsi Sport NZrt. vezérigazgatójához köthető). A névtelen, alpári és a józan észt is nélkülöző irományszerűségben burkoltan meg is fenyegették a momentumosokat, mondván addig fogják keresni őket, amíg ki nem derül, hogy ki szivárogtatta ki a közleményt. (A közleményt egyébként senki nem szivárogtatta ki, hiszen azt maguk a momentumosok tették közzé, de az MSZP-s média igyekszik fogást találni a koalíciós partnereken, lejáratni őket, ahogyan ezt korábban a DK-s alpolgármesterrel, Bognár Szilviával is tették).

A baloldaliak által a baloldaliak ellen indított támadás kapcsán fontos részlet az is, hogy az irományt végül – az eddig nem cáfolt sajtóhírek szerint – a Pécsen az egyik Lenin-fiúként is emlegetett Barabás Béla, Péterffy sajtósa hirdette meg a közösségi oldalán.

Alighanem ugyanilyen pozícióharcokra, egymással veszekedő – elvileg – koalíciós partnerekre készülhetnek fel a pécsiek akkor, ha 2022-ben a mostani szivárványkoalíciót szeretnék a Parlamentben látni.

Már csak félreértés az a határidő...

A néhány napja még harcosnak tűnő DK és Momentum elég gyorsan lecsendesedett, a legutóbbi online konzultáción például a 12 ponttal kapcsolatban egyszer sem szólaltak meg. Baloldali körökből származó információink szerint ennek hátterében az is állhat, hogy egyszerűen már megegyeztek a különböző listás helyekről, pozíciókról, így már az egyébként a választóik felé kötelezően kommunikálandó „marketingszlogenné váló elvek” betartása már kevésbé lényeges. Érdekesség, hogy a DK-ból Auth István és a Momentum részéről Nemes Balázs már eredetileg sem írta alá a követeléseket, tény az is, hogy ők ketten komoly juttatással járó pozíciójukat már korábban megkapták a városvezetéstől.

Kerestük a pécsi Momentum frakció tagjait, végül Pokorádi Gábort értük utol. Akinek a magyarázata szerint csak „félreértés volt” az, hogy múlt péntekig adtak határidőt Péterffynek válaszolni, mert azt e hét péntekig várják a polgármestertől. „Ezt követően tudják értékelni az egész folyamatot” – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!