rumli

2021.02.25. 07:00

Többször takarítják, de koszosak a buszok Pécsen

A vírushelyzet miatt folyamatosan takarítják a pécsi autóbuszokat, a fertőtlenítésre is kiemelten figyelnek, olvasóink mégis azt jelezték, hogy egy-egy jármű bizony elég szemetes.

Mészáros Rita

A koronavírus-járvány miatt a higiénia különösen fontos az élet minden területén, így a közösségi közlekedésben is. Egyik olvasónk azonban nemrég a DN sms-rovatában megjegyezte, hogy szerinte a pécsi autóbuszok nemcsak kívülről, hanem belülről is koszosak.

Többen is hasonló tapasztalatokat osztottak meg velünk, de utazásaink során mi is azt láttuk, hogy egyes járatokon eldobált maszkok és papírzsebkendők hevernek a padlón, az ülések és a jármű oldala közé szorítva üdítős dobozok vannak. Az ablakoknál lévő porrétegre is panaszkodtak, de volt, aki az ülést is koszosnak találta. Olvasóink éppen ezért gondolják úgy, hogy a buszok belső takarítására nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy nem minden buszon uralkodnak ilyen állapotok, hiszen a Tüke Busz Zrt. naponta többször takarítja járatait a vírus elleni védekezés részeként. Ahogy közleményükben írják, a menetrendszerinti autóbuszok utasterének tisztán tartásával megbízott vállalkozó a korábbiakban elrendelt takarítási feladatokon kívül az utasok által hozzáférhető, érintett felületeket – kapaszkodókat, korlátokat, fogantyúkat, ülések textilborításán kívüli felületeit – üzemidőben folyamatosan vegyszeresen fertőtleníti. Az éjszakai nagyobb fertőtlenítés a padló fertőtlenítőszeres felmosását, a kapaszkodók újabb, alapos, vírusölő hatású felületfertőtlenítő szerrel való áttörlését tartalmazza.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében érintésmentes kézfertőtlenítőket is kihelyeztek a buszokon, ezek beszerzésére csaknem másfél millió forintot fordított a társaság. Először szeptemberben tíz buszon lehetett ezeket kipróbálni, december óta viszont már száz járművön vannak ilyen berendezések.

A társaság tapasztalatai kedvezők a használattal kapcsolatban, az üzembe helyezésük óta nagyságrendileg ötszáz liter fertőtlenítő folyadék utántöltéséről gondoskodtak már. Az esetek többségében tehát ezek is jól működnek, szívesen is élnek a lehetőséggel az utasok, de olvasóink kerültek már olyan szituációba, amikor használni szerették volna a berendezést, de abból kifogyott a folyadék, vagy valami miatt nem működött.

Íme, nekünk sem adott fertőtlenítőt tegnap az egyik, találomra kiválasztott pécsi busz:

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.bama.hu/wp-content/uploads/2021/02/4196571VID20210224164220.mp4"][/video]

A legtöbben jól viselik a maszkot

A pécsi buszokon a maszkviselés is kötelező, és a társaság tapasztalatai szerint az utasok jellemzően a jogszabálynak megfelelően viselik a maszkot a járműveken. Szabályszegők sajnos vannak, ahogy a Tüke Busz Zrt. lapunknak küldött közleményében áll, október 22. óta már hét alkalommal szabtak ki pótdíjat az ellenőrök maszk nélküli utazás miatt.

Azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem hordja a védőeszközt, azt leszállíthatják a járműről, és akár rendőri intézkedést is kérhetnek ellene. A nem megfelelő maszkhasználatot a társaság pótdíjjal szankcionálja, amelynek a helyszínen befizetendő összege ötezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!