Bajtársak közt

2021.03.15. 20:00

A régió mentőseit irányítja dr. Buda Péter

Korán eldőlt a sorsa. Már középiskolásként egészségügyi versenyeken vett részt Buda Péter. Mivel az orvostudományi egyetemre csak másodjára vették fel, számára magától értetődőnek tűnt, hogy egy évig a mentőknél fog dolgozni. Később sem szakított ezzel a küldetéssel.

Pucz Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Árokparton, hasalva életet menteni komoly dolog. A mentőautóból kiszálló személyzet számára ez hétköznapi esemény, de a főnöktől már nem mindenki várná el. Csakhogy dr. Buda Péter nem utas szokott lenni, számára ez ösztönös cselekvés.

– Természetesen a beteg az egyik legfontosabb dolog a mi hivatásunkban. De nem szabad elfeledni, indokolatlan veszélynek nem tehetünk ki másokat – gondolok itt a kollégáimra. Minden esetben első a helyszín biztonsága, amire fokozottan figyelünk. Így tudjuk a betegellátás nyugodt körülményeit megteremteni. A beosztottjaimért is felelősséggel tartozom. Nálunk a bajtársiasság nem szólam, valódi tartalommal bíró kifejezés.

– Munkaidőben állandó feszültségben élnek?

– Valamennyire jellemző ez ránk, de remélem, elmondhatom, a munkatársaim azért felkészültek a vészhelyzetekre. Napjainkban már olyan szigorú előírásoknak, sorrendiségeknek kell megfelelni kivonuláskor, ami közben nem szabad hibázni. Eljárásrendek segítik a munkánkat. Ránk nem ragadhat át a környezet hatása. Bár néha akad olyan pillanat, amit utólag nehéz feldolgozni, de ehhez ad segítséget a mentőszolgálat pszichológusa.

– Milyen a felszereltségük?

– Az Országos Mentőszolgálat egységes szervezetként, azonos szabályok alapján dolgozik. Szervezettségét sok külföldi mentőrendszer tanulmányozta. Nem túlzás, a világ élvonalába tartozunk! A legkorszerűbb eszközök ott vannak nálunk, azokat bármikor bevethetjük.

– Szép a személyes példa, nehéz félrevezetni, ezt talán a munkatársai is belátják?

– Nagyon ritkán, de fordult már elő olyan, amire azt mondták, valami megoldhatatlan. De közöltem velük, szívesen megmutatom, miképpen érdemes eljárni. Ez a pedagógiai módszer segíteni szokott. A lemorzsolódás kismértékű, rutinosak, tapasztaltak a bajtársak, már félszavakból is jól értik egymást. Csapatban dolgozunk, ami számunkra rengeteg könnyebbséget jelent. Hiszen minden eset egy újabb kihívás, nincsen két egyforma feladat.

Szervezi a mentőmunkát és oktat

Pécsett 1963-ban született dr. Buda Péter. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg is óraadóként tanítja a mentéssel összefüggő ismerteket. Az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezetének igazgatójaként dolgozik. Felesége védőnő, házasságukból három gyermek született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!