elkerülő - lenni vagy nem lenni?

2021.03.02. 20:00

Baloldali ötlet: aszfaltos kerülőút a kombájnoknak

Miután a szocialista kormány leállította, az Orbán-kormány idején újra kellett kezdeni az M60-as sztráda tervezési folyamatát, amely Pécstől a horvát határig tart majd. Szigetváron az MSZP-s ország­gyűlési képviselőjelöltként az előző választáson induló Vass Péter szerint azért kell elkerülő, hogy a kombájnokat kitiltsák a városból, holott azokat nem is közúti forgalomra tervezték. Megoldás lenne, ezen viszont a polgármesternek dolgoznia kellene és egyeztetni a gazdákkal.

Bóka Máté

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az Országházban hétfőn arról beszélt, hogy az M60-as Pécs–Barcs országhatár közötti szakaszra a jogerős építési engedély megszerzése 2022 első negyedévében várható, de mindezek mellett a térségben jelentős számú útszakaszt építenek és újítanak fel a Magyar Falu Program keretében.

– Az M60-as autópálya meghosszabbítását még a baloldal állította le, holott annak idején már elindultak a kisajátítási eljárások is – mondta Nagy Csaba, az érintett Nyugat-baranyai térség fideszes parlamenti képviselője. A munka ezért éveket csúszott, hiszen újra kellett indítani az engedélyezési eljárásokat, a terveket is aktualizálni kellett. Új nyomvonalat tűztek ki – többek között azért is –, hogy a fokozottan védett Barcsi Ősborókást ne vágja ketté az autópályává fejleszthető gyorsforgalmi út, amely egyben Szigetvárt is elkerüli.

Azonban Szigetváron az egyik legnagyobb földbérlőként számon tartott, korábban az MSZP színeiben országgyűlési képviselőjelöltként induló Vass Péter polgármester legutóbb azt nyilatkozta lapunknak, hogy szerinte még egy elkerülő út kellene, hogy traktorokat, kombájnokat, lassú járműveket ki tudják tiltani a városból. Ezt már egy ideje hangoztatja is a baloldal, holott ennél jóval árnyaltabb a kép.

Nagy Csaba ugyanis felidézte, hogy amikor a mostani, a történelmi belvárost elkerülő út készült, akkor kaptak arra is lehetőséget a szigetváriak, hogy az utat „kikössék” Barcs irányába, ám ezt az egyik utcában élők az ott lakó önkormányzati képviselővel megakadályozták. Később pedig erre az elkerülőre, 6-os út mellé üzletek települtek, ráadásként még ki is tiltották a forgalmat a belvárosi útról.

– Ezek miatt dugul be a mostani 6-os út, de még azt az elgondolást is lesöpörték az asztalról, hogy egy körforgalom létesítésével enyhítsenek a tumultuson, hanem inkább azzal az igénnyel álltak elő, hogy kell még egy elkerülő út – mondta Nagy Csaba.

Egyébként a polgármester által emlegetett kombájnokat nem közúti közlekedésre gyártották, azoknak és a traktoroknak is elegendő lenne egy olyan, megfelelően megerősített köves-, vagy földút, amelyen az átjárhatóságot a gazdák egymás számára biztosítanák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!