haladjunk a korral

2021.03.23. 18:31

Egy kistelepülésnyi embert lát el élelemmel a Pepitában működő Pécsi Kosár Közösség

Különleges piacot tartanak minden héten pénteken a pécsi Balokány Ligetben lévő Pepita épületében.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A különlegességét az adja, hogy a vevő és az eladó nem találkozik. Az árut a virtuális térben választja ki a vásárló, és az interneten keresztül rendeli meg. Az áru átvételére a Pepitában kerül sor.

A Pécsi Kosár Közösség múlt évben alakult. A szervezők felvették a kapcsolatot a helyi őstermelőkkel, akiknek az áruit (gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, lekvárokat, savanyúságokat, pék­árut, gyümölcsleveket) a közösségi oldalukon kínálják eladásra. Az aktuális listát minden héten szerdán teszik közzé a Pécsi Kosár Közösség Facebook-oldalán. A vásárlók a felkínált termékekből kiválasztják a megfelelőt, feltüntetik a mennyiséget, mennyit kérnek belőle, amit az őrstermelő pénteken leszállít a Pepita épületébe. Múlt héten megnéztünk, miként zajlik az egyre népszerűbb piac.

Péntek reggel kilenc órakor már készítették a kosarakat. Rekordszámú megrendelés érkezett, 175 ládát, dobozt kellett kihelyezni, amit délelőtt feltöltenek áruval. A biztonságra kimondottan ügyelnek a Pécsi Kosár Közösségben, az önkéntesek szájmaszkban és kesztyűben dolgoznak, így veszik át az árut és teszik a megfelelő ládákba.

Lassan érkeznek az őstermelők, érkezik a friss áru: a pogányi kovászos rozsos, tönköly és fehér kenyér, kifli, császárzsemle, a szalántai vitaminsaláta (káposztából és vegyes zöldségekből), céklasaláta, a pécsi bükkfán füstölt parenyica, a kézileg készített pécsi tarhonya, csuszatészta, kiskagyló, a szilágyi probiotikus natúr joghurt, az ócsárdi házi tojás, a különleges mikronövények, Pécsről érkezik az óriás karalábé, a zellergumó, a lila hagyma, a paszternák, a vöröshagyma és a sárgarépa.

Mohácsról a fejes salátát, sárga burgonyát hozzák, Kozármislenyből a spenótot, kaprot és az újhagymát Keszüből szállítják. A kis pécsi épületben Baranya több mint húsz őstermelőjének portékája kerül péntekenként a vásárlók kosarába.

 

Külön-külön időpontokra jöhetnek a vevők vásárolni
Fotó: Laufer László

A vevők délután két órától jöhetnek az áruért, egy előre leegyeztetett időpontban, hogy ne alakuljon ki tumultus az átvételkor. A megvásárolt termékek nyugtáit megkapják, és a kasszánál kiegyenlítik a számlát, majd a finomságokat hazaviszik. Hogy a kis piac jól működik, és egyre népszerűbb, az a növekvő forgalomból, és a nagy árukínálatból jól látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!