Spórolva öntözhetnek

2021.03.28. 14:10

Itt a locsolási kedvezmény igénylésének az ideje

Nagyjából három hét áll még rendelkezésre, hogy a locsolási kedvezmény iránti igényüket benyújtsák a Tettye Forrásház Zrt.-hez mindazok, akik a nyár folyamán spórolni szeretnének. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ügyfeleit nem köti határidő.

Wald Kata

A kertek öntözésére használt víz után fizetendő közüzemi díjak kétféleképpen csökkenthetők: felszerelhető a kertbe locsolómérő, vagy kérhető a locsolási szezonra vonatkozó tízszázalékos kedvezmény – utóbbi igénylésének határideje Pécsett április 15. A Tettye Forrásház Zrt. adatai alapján tavaly közel 800-an éltek a lehetőséggel, a tapasztalat szerint a kérelmek zöme jellemzően a határidő lejárta előtti utolsó egy-két hétben fut be a szolgáltatóhoz.

Az időszakos tízszázalékos locsolási kedvezményt azok a fogyasztók kérhetik, akik kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű házi kerttel rendelkeznek, és nincs saját kútjuk. Az engedmény a május 1-től szeptember 30-ig tartó időszakra kérhető – lényege, hogy az adott időszakban a felhasznált vízmennyiség tizedét nem kell megfizetni a csatornadíj-számlában, azt utólag jóváírják.

– Fontos tudni, hogy a kérelmet minden évben meg kell újítani – hívja fel a figyelmet a szolgáltató. Az új igények bejelentésére és a korábbi kedvezmény megújítására a társaság weboldaláról letöltött, kitöltött nyomtatványon van lehetőség. Az aktuális óraállással ellátott űrlapoknak április 15-ig kell beérkezniük a Tettye Forrásház Zrt.-hez. A beadványok postai és elektronikus úton is küldhetők, tehát nagyon egyszerűen, egy e-maillel is érvényesíthető az engedmény – tavaly a kérelmek 83 százaléka így érkezett be a céghez.

Akik egész évben spórolni szeretnének az öntözésre használt vízzel, más megoldást is választhatnak: külön mellékvízmérővel ellátott, locsolási célú csapok nyilvántartásba vételére is van lehetőség. A Tettye Forrásház Zrt. által hitelesített locsolómérőkön felhasznált vízre vonatkozóan nem kell csatornadíjat fizetni, és a mérők segítségével egész évben pontosan mérhető és elszámolható a locsolásra használt víz mennyisége.

A határidő már nem kitétel

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) működési területén tavaly a lakossági felhasználók negyede igényelte a locsolási kedvezményt. A víziközmű-szolgáltatást több baranyai településen ellátó cég esetében az április 15-i határidő nem jogvesztő, ez a dátum már 2018-tól nem szerepel kitételként az igényléskor. A DRV Zrt. az igényeket 30 napon belül bírálja el, az engedményt – kedvező döntés esetén – a bejelentést követő hónaptól biztosítja.

A társaságtól megtudtuk, éves szinten 2,5–6% közötti összeget lehet a locsolási kedvezménnyel spórolni a vízfogyasztási szokástól, az ivóvíz-, szennyvízdíj arányától függően. A járványhelyzet miatt a személyes ügyintézés szünetel, a kérelmek leadhatók e-mailben vagy postai úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!