online konzultáció

2021.03.12. 13:27

Nemet mondott a baloldal a cégvezetői, képviselői fizetések csökkentésére

A pénteki online konzultáción már igyekezett a pécsi baloldal abból a riogatásból visszavenni, amivel a közvilágítás lekapcsolását, buszjáratok megszüntetését, vagy éppen elbocsátásokat helyezett kilátásba, ha a kormány nem úgy fizet a városnak, ahogy azt ők elvárják. A balliberális tömb viszont leszavazta, hogy a városvezetés saját magán kezdje meg a spórolást és a polgármester nem mond le a 272 lóerős autójáról sem, ami öt év alatt 20 millióba kerül a pécsieknek.

Bóka Máté

20191114 Pécs Város közgyűlése Péterffy Attila polgármester vezetésével Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló A képen: Péterffy Attila polgármester (középen)

Fotó: Laufer László

A 2021-es költségvetés került terítékre

3,7 milliárd forintnyi árbevétel kiesése lett az önkormányzatnak tavaly a járvány és a kormányzati intézkedések miatt – mondta Péterffy Attila, Pécs baloldali polgármestere a 2021-ről szóló költségvetésről szóló online konzultáción. Hozzátette: a kormányzati tárgyalások során a közös teherviselését szem előtt tartva azt vállalták, hogy a 2020-as évre vonatkozólag ezt az összeget kigazdálkodják, ugyanakkor a 2021-es évben 5,7 milliárdos kieséssel számolnak, ennek teljes kompenzációját viszont kérik.

Péterffyék annak ellenére, hogy néhány napja még elbocsátásokkal, közvilágítás lekapcsolásával, járatok megszüntetésével, zöldterületek gondozásának felhagyásával riogatták a városlakókat, most már azt állította, hogy bíznak benne abban, hogy munkahelyeket meg tudják tartani, az elbocsátásokat elkerülni, a szolgáltatásokat továbbra is fenntartani.

A baloldali politikus közölte, hogy március 10-én folytatódtak a tárgyalások a kormánnyal, és újabb fordulók is lesznek. Remélik, hogy ezek pozitív eredménnyel zárulnak, vélhetően májusban születik meg a kormánydöntés a kompenzációról.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint a városvezetésnek, önkormányzatnak is komolyan kellene vennie a megtakarításokat és az újabb és újabb tanácsadói, biztosi, cégvezetői és képviselői fizetések visszavágását javasolta. Ezzel 127 milliót lehetne megspórolni, az erre fordított forrást másra is lehetne költeni.

Az egyéni, mikro- és a kisvállalkozók számára pedig moratóriumot adna a helyi iparűzési adó befizetése alól. Egyszeri bruttó 100 ezer forintos bérpótló támogatás nyújtását is javasolta azoknak, akik a vendéglátóiparban, szálláshely- vagy személyszállítási szolgáltatást nyújtó szektorban elvesztették munkahelyüket, erre 20 milliós összeget szánt. Kérte azt is, hogy az önkormányzat a 2021-es évre ne írjon ki prémium kifizetéssel járó feladatot a cégvezetők részére.

A jobboldal egyszeri 500 ezer forintos juttatást is javasolt az oltásban résztvevő háziorvosoknak.

Mindezeket azonban később mind leszavazták a baloldaliak.

Csak ha a kormány fizet

A kormányzati kompenzáció függvényében adhatnának az orvosoknak támogatást – ezt már Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester állította, végül csak arra mondtak igent a balliberálisok, hogy a kormányzati döntés után „megvizsgálják ennek a lehetőségét”.

A szocialista politikus a vitában – ahogy ezt megszokhattuk – a jobboldalt hibáztatta korábbi évek gazdálkodásáért, de ezúttal Csizmadia Péternek megköszönte a konstruktív hozzáállást.

Az MSZP-s Schmuck Roland viszont mindenképpen prémiumfeladatokat írna ki – amivel pénz is jár természetesen – a cégvezetőknek, csak éppen ezt későbbre tolná. Ezt persze a baloldal támogatta.

Auth István (DK) képviselő szerint a bérpótló támogatásra 20 millió forintnyi keret elfogadható, szerinte nem ekkora összegre van szükségük, hanem egy átfogó csomagra. Mindenesetre ő is a kormányzati kompenzációtól tette függővé ennek a keretnek a létrahozását, így látta végül balliberális tömb is a szavazás során. Auth a vitában egy helyütt magabiztosan kijelentette, a pécsiek nagyon jól döntöttek, amikor rájuk szavaztak.

A baloldal szerint egyébként összesen 600 millió forintnyi kedvezményt ad a Pécsi Vagyonhasznosító a tavalyi és az idei évben.

A kulturális területre is kevesebb jut

A költségvetés kapcsán Bognár László fideszes képviselő elmondta, hogy idén a civil szervezetek támogatására jóval kevesebbet szánnak, mint a korábbi években, hiszen az 50 milliárdos költségvetésben mindössze 30 milliót különítettek el erre a célra, ezért kérte, hogy ezt 20 millió forinttal, a fesztiválkeretet pedig 10 millióval emeljék meg az általános tartalék és a polgármesteri keret terhére.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő ismét kitért arra, hogy a részönkormányzati keretüket teljesen megszüntették, ezért 12 milliót csoportosítana át Hird, Vasas, Somogy és Ürög számára. A képviselői kereteket is összesen 9 millióval emelte volna meg, de ahogy a jobboldal más törekvései esetében is, erre szintén nemet nyomott a többség.

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János azt mondta, hogy az előző városvezetés idején rendezni kellett a szocialista városvezetéstől örökölt súlyos problémákat, valamint fel kellett állni a gazdaság megroppanásából adódó helyzetből. Nem a kormányra, nem az előző városvezetésre kell mutogatni, hanem a nehéz helyzetet megoldani. Egyben javasolta a panelprogram újraindítását 100 millió forint értékben, valamint 100 milliót fordított volna a szolgáltatószektornak kiírandó pályázatra.

Végül ezeket is lesöpörték az asztalról.

A polgármesteri autónak csak a bérlete öt év alatt 20 millióba kerül

A balliberális városvezetés idején a városházára került dr. Deákné dr. Pap Krisztina pénzügyi főosztályvezető LMP-s kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2,3 milliárd forinttal kevesebbet írtak be a személyi juttatásokhoz, de ezt kompenzációban szeretnék kérni a kormánytól.

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő később ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy ezzel 2,3 milliárd forintnak megfelelő létszámleépítést lebegtettek meg, ami rendkívül szomorú, ezért azt javasolta, hogy legalább egy szociális dolgozó munkahelyét meg lehetne menteni azzal, ha a városvezetés nem bérelne évente nettó 3 millió forintért Škodát a polgármesternek.

Péterffy Attila erre reagálva először Tasnádi Péter MSZP-s polgármester gépkocsihasználatát hozta fel, de Barkóczi Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykori polgármester elhunyt, így nem tudja megvédeni magát a kérdésben. Péterffy ezek után – nem tudni pontosan milyen számok alapján –, de Páva Zsoltra mutogatott vissza, mondván a volt fideszes polgármester esetében sokkal többe kerültek az autók.

A jobboldali városvezető azonban éppen az MSZP-s polgármester által is használt Honda Legendet hajtotta évekig, amiben annak lecserélésekor már 524 ezer kilométer volt. Később, egy S80-as Volvót vásároltak, aminek számlálója 450 ezer kilométerig futott.

Barkóczi Csaba kiszámolta, hogy tavaly a veszélyhelyzetben polgármesteri döntéssel beszerzett Škoda 20 millió forintba kerül öt év alatt a pécsi önkormányzatnak.

Mindenesetre a baloldal erre is nemet mondott, az egyik DK-s képviselő felkiáltással mondott nemet arra, hogy a polgármestertől elvehetik az autóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!