online piactér

2021.04.05. 07:00

A szociális szövetkezeteknél is a talpon maradás a tét

A szociális szövetkezetek a talpon maradásért küzdenek a járvány miatt. Amíg ugyanis az éttermek nem nyitnak ki, addig a forgalmuk ötödére esett vissza, de ennél nagyobb gondjuk is lehet, ha nem kapnak állami támogatást.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az elmúlt években Baranya megye számos községében virágoztak fel a szociális szövetkezetek, amelyek egyrészt értékteremtő munkát biztosítottak a helyieknek, másrészt az előállított termékeik eladásából szép bevételt hoztak a legszegényebb faluban is. Az évek során kialakították az értékesítési csatornáikat, amelyek nagyon jól is alakultak, hiszen egyre többen keresik a helyi sajátosságokat, a helyi gazdák termékeit. Az éttermek például előszeretettel kínálták a mároki vagy a gordisai szövetkezet savanyúságait, lekvárjait a fogásokhoz.

Ezt a jól bejáratott folyamatot azonban szintén megakasztotta a járvány, hiszen az éttermek ebben a helyzetben nem vagy csak minimális mennyiséget rendelnek, a szociális szövetkezetek forgalma pedig ezáltal körülbelül 80 százalékkal esett vissza. A legnagyobb baj pedig az, hogy a szociális szövetkezeteknek a korábban kapott pályázati támogatásokhoz kapcsolódóan továbbfoglalkoztatási kötelezettségük is van, viszont az alkalmazottnak nem tudnak sem munkát adni, sem bért fizetni, a bevételkiesés miatt.

A lekvárokat, szörpöket és savanyúságokat előállító Márokért Szociális Szövetkezet 2013 óta működik, termékeiket hagyományos receptúrák alapján készítik, mesterséges adalék­anyagok nélkül. A járvány előtt forgalmuk minden évben növekedett, éttermek, pizzériák is vásárolták a készítményeiket.

– Az értékesítési csatornáink 80 százaléka megszűnt, nagyon sok vendéglátóhelynek szállítottunk. Most az online piactéren próbálkozunk, de élelmiszert nem olyan egyszerű eladni az online térben. Év végén ki fog derülni, hogy fenn tudunk-e maradni, de az már biztos, hogy a foglalkoztatási kötelezettségnek nem tudunk eleget tenni, ezért komoly bajban vagyunk. Nem tudunk eladni, így fel sem tudunk venni munkavállalókat – mondta Krizics Zsanett, Márok polgármestere.

A „Gordisai Csodálatos”-termékek várják a rendeléseket

A Gordisai Szociális Szövetkezet szintén 2013-ban alakult az önkormányzat közfoglalkoztatási programjának keretében, a palántaneveléstől a csomagolásig mindent ők készítenek, prémiumkategóriás termékeket – zöldségkrémeket, lekvárokat, savanyúságokat – állítanak elő „Gordisai Csodálatos” márkanévvel. Varnyu Eleonóra, a szövetkezet elnöke lapunk kérdésére elmondta, a pandémia teljesen lenullázta őket, jelen pillanatban nincs is alkalmazott, a szállítási és árusítási feladatokat napi bejelentéssel oldják meg. Nem tudják, lábra tudnak-e állni. Ők közétkeztetőknek is szállítottak, de azok is csak uborkát vettek. Várják a szállodák és éttermek nyitását, hiszen visszavárják őket, keresik a termékeiket továbbra is, addig azonban valahogyan ki kell bírni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!