Indul a mandula!

2021.04.14. 07:00

A szocialisták eladták és végül a baloldalhoz került a Mecsek Tours

A Mandulás-kemping története közel húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor adta el a szocialista vezetésű megyei önkormányzat a kempinget birtokló Mecsek Toursot, ami aztán „valahogy” a volt MSZP-s pártpénztárnok, Puch László érdekeltségébe került. A szocialisták baranyai erős embere a mostani városvezetéssel ápol meglehetősen jó kapcsolatot.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A Pécsi Építési Szabályzat módosítási kérelmei között Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szúrta ki az egykori Mandulás-kempingre vonatkozó átsorolási kérelmet, amelyben lakóövezeti besorolást kértek az önkormányzattól annak tulajdonosai, az egyébként természetvédelmi védettség alatt álló területen. A témában a baloldali városvezetés és propaganda lapjai igyekeztek úgy tenni, mintha „semmi nem történt” volna, vagy éppen a nemzeti oldalt kezdték el hibáztatni, miután a sajtó nyilvánosságán keresztül a pécsiek nagy része is tudomást szerzett a városfejlesztési bizottság által tárgyalt elképzelésekről. Mindeközben a saját elvpartnereik, a koalíciós válságban belső ellenzékként működő Momentum politikusai sem támogatták az átsorolást, ráadásul az ingatlanos ügylet mögött egy olyan szocialista kör áll, amely – finoman fogalmazva is – jó kapcsolatot ápol a városvezetéssel.

Indul a Mandula!

Mint megírtuk, a sajtóértesülések szerint a Mandulás-kempinget birtokló Amandula Kft. ügyvezetője, egy bizonyos Marsovszky Balázs megegyezhet azzal a férfival, akit a Zuschlag-perben több társával együtt börtönbüntetésre ítéltek, és aki a Fiatal Baloldal fővárosi elnöke volt korábban. Az Amandula Kft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: az egyik a sajtóhírek szerint a volt MSZP-s pénztárnokhoz, Puch Lászlóhoz köthető Horizont Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe, a másik pedig az a Kipinvest Kft., amelynek egyik ügyvezetője Puch László közeli rokona.

Az Amandula Kft. története azonban az egykor még a Baranya Megyei Önkormányzat birtokában lévő Mecsek Toursig nyúlik vissza, abból is vált ki a cégadatok szerint. A turisztikai vállalatnak a baloldaliak által levezényelt privatizációja meglehetősen botrányosra sikeredett.

A Mecsek Tours eladása

Közel húsz évvel ezelőtt hozták létre azt a magáncéget, a DD Tours Kft.-t, amelynek egyik alapítója között ott volt Gonda Tibor MSZP-s politikus, egykori alpolgármester. Ez a először 100 milliós tőkeemeléssel szerzett kisebbségi tulajdont az akkor még megyei kézben lévő Mecsek Toursban, amivel a szakmai irányítást megszerezte. Aztán rendkívül rossz üzleti időszakuk következett, állítólag örökölt adósságok és veszteségek is nyomták a vállalatot, így végül az egészet inkább meghirdette eladásra a baloldali megyei önkormányzat. A pécsi vállalatra Debrecenből is volt jelentkező, aki azonban eltűnt: bár 10 millió forintnyi bánatpénzt befizetett a vételi szándékát megerősítendő, mégsem vette meg a céget, sőt, hagyta elbukni a 10 millió forintját is. Ezután egy újabb kiírás után vásárolta meg a DD Tours Kft. 450 millióért a Mecsek Toursot.

Lett is vevő a vagyonra

A Dunántúli Napló a cég privatizációjának idején arról is beszámolt, hogy a megyei önkormányzat saját szakértőjével felbecsültette a vállalat tulajdonában lévő ingatlanokat, és az alábbi eredményre jutott: Hunyor Szálló 346,5 millió, Csele Hotel 101,5 millió, Dráva Szálló 456 millió, Termál Kemping 220 millió, Mandulás Kemping 189 millió, Orfűi Kemping 190 millió. Néhány irodaházzal és földhasználati joggal együtt a teljes csomag becsült értéke 1,573 milliárdra rúgott már húsz évvel ezelőtt is.

A Mecsek Tours privatizációja után nem sokkal a Hunyor Hotelt az oktatási minisztérium közbenjárásával a pécsi egyetem megvette a cégtől – a sajtóhírek szerint – 400 millióért. A volt MSZP-s alpolgármester, Gonda Tibor érdekeltségébe került az orfűi kemping (igaz, Gonda az eladás előtt kiszállt a DD Toursból). A Csele Hotelt egy szegedi cégnek adhatták el, a harkányi Dráva Hotel Puch László köreihez került. A már említett Amandula Kft. szerezte meg a pécsi kempinget, a harkányi Termál Kempinget a kiprivatizált Mecsek Tours 2005-ben adta el – a szintén Puch László családtagjaihoz köthető – Tecamp Kft.-nek, amelytől 2020-ban a Puch László egyik közeli rokona által vezetett Investeur Kft.-hez került.

A Mecsek Tours kié lett?

A Mecsek Toursnak jelenleg három tulajdonosa van: az egyik a Puch Lászlóhoz köthető Horizont Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe (ez az Amandula Kft. egyik birtokosa is), a másik egy volt MSZP-s parlamenti képviselő, Dávid Gyula, míg a harmadik a mohácsi Halexa Kft. Ez utóbbi Puch László közeli rokonainak – köztük a volt mohácsi polgármester, Csorbai Ferenc hozzátartozójának – a nevén van.

A pécsi városházán ma már úgy matekoznak, hogy a volt Mandulás-kempingben felépíthető lakások négyzetméterére vetített becsült értéke alapján nagyjából 2,4 milliárd forintot érhet a telek.

A nemzeti oldal két évtizede a Mecsek Tours privatizációja ellen is hevesen tiltakozott, arra hívta fel a figyelmet, hogy 1,6 milliárdos vagyont adtak el annak töredék­áráért, ezeket a baloldal sietett cáfolni. A balliberálisok egykori szócsövének tartott Népszabadságban pedig egész egyszerűen letagadták a szocialista kapcsolatot.

Péterffy és Puch

Az MSZP-P frakciószövetségben politizáló Mellár Tamás már a kampányban is azt mondta Péterffy Attiláról, Pécs jelenlegi polgármesteréről, hogy nem független, neki például Puch László mutatta be. Később a sajtóban meg is jelent egy fotó, ahogy Péterffy és Puch egyeztet egy belvárosi cukrászdában kettesben; a baloldalon pedig egyre többen Puch Lászlónak tulajdonítják, hogy Pécsen a városházán, a koalíción belül és a városi vállalatok élén is MSZP-s befolyás érzékelhető.

Nem épülhet lakópark

Kedden a városháza egy közleményt adott ki a polgármester nevében: „a Városfejlesztési Bizottság ajánlásának megfelelően határozatban utasítottam el, hogy lakópark épülhessen az egykori Mandulás-kemping területén. Egyúttal arra kértem a tulajdonost, hogy a jelenlegi romos épületeket bontsa le, és tegye rendbe mecseki ingatlanát.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!