Hívogatnak, hívogatnak

2021.04.23. 07:00

Álkérdésekkel hergelik Baranyában is a választókat a kormány ellen

A régi baloldali világhoz, és a komlói szocialistákhoz kötődő Ezalényeg.hu álkérdésekkel hangol a kormány ellen. Az ügy adatvédelmi szempontból is aggályos.

Vizvári Soma

Több olyan jelzés is érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint a baloldali Ezalényeg.hu Baranya megyében is folytat telefonos hergelő kampányt a kormány járványkezelésével kapcsolatban. A hír már csak azért sem meglepő, hiszen sajtóhírek szerint a portál a volt MSZP-s komlói polgármester fiához, ifjabb Páva Zoltánhoz köthető, aki jó kapcsolatot ápol az MSZP-vel és a DK-val, tekintve, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanácsadója volt.

Nemrég a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a baloldalhoz köthető propaganda portál egy közvélemény-kutatásnak álcázott telefonhívással a hívott fél politikai álláspontjára kérdez rá. A vonal túloldalán hallható géphang sugalmazott kérdésekkel, erős állításokkal, és irányított válaszlehetőségekkel próbál indulatokat kelteni a kormánnyal szemben.

Egy Facebook-felhasználó tette közzé a napokban azt a videót, amelyben az Ezalényeg.hu-tól érkező kihangosított hívás hallható, és amelyben a hívott fél politikai álláspontjára kérdeznek rá. – Ön szerint minek köszönhető Orbán Viktorék nyilvánvaló kudarca a koronavírus okozta halálozások megakadályozásában? – hangzik a kérdés, amelyre a különböző gombok benyomásával válaszolhat a hívott fél, az alábbi opciók szerint: loptak a lélegeztetőgépeknél, vakcináknál is – egyes gomb; lerohasztották az egészségügyet – kettes gomb; Dubajba mentek inkább, nem érdeklik őket a magyar emberek – hármas gomb; próbáltak jól dolgozni, csak nem sikerült – négyes gomb.

Nem kifejezetten nehéz észrevenni, hogy már a kérdés is politikai ítéletet hordoz magában, ráadásul a válaszlehetőségek irányítottak, nem lehet például sikeresnek értékelni a kormány járványkezelését. A Századvég jogi szakértője szerint azon túl, hogy az Ezalényeg.hu a közvélemény-kutatásnak álcázott propagandát folytat, a hívások adatvédelmi aggályokat is felvetnek. Ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: ha a bármilyen módon begyűjtött személyes adatok jogszerűtlen továbbítása megtörténik, azt a törvény bünteti. Aki ugyanis a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból, vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, illetve az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Enyhébb megítélésű cselekmény esetén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárás következményeként tízmillió forintig terjedő bírságot róhat ki.

Vezető szerepben a régi baloldal

A Magyar Nemzet korábban több cikkben számolt be arról: az Ezalényeg.hu lejáratóportálon nem csak a cikkek, posztok hangnemével vannak problémák, hiszen számos jel mutat arra, hogy a felhasználók adatai a DatAdat Professional Kft.-hez kerülnek, miközben erről nem kapnak tájékoztatást. A cég erősen kötődik a régi baloldali világhoz. Gyurcsány Ferenc DK-elnök rendszeresen veszi igénybe a cég szolgáltatásait, amelynek egyik tulajdonosa Bajnai Gordon. A cég ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi, polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, felelős pozícióban van Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, MSZP-s kommunikációs stratéga. Mellettük Gyurcsányék agytrösztjét, a Demost korábban irányító Dessewffy Tibor szociológus és tanítványai is részt vesznek a cég munkájában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!