nem kibújó a járvány

2021.04.07. 14:00

Állítják, nem veszélyes a vírus időszakában sem a szondáztatás, fújhattuk is a hétvégén

A húsvéti ünnepek alatt szigorú rendőrségi jelenlét volt az utakon, az egyik kiemelt ellenőrzési területe az alkoholmentes autóvezetés kontrollja volt.

Zs. J.

A rendőrségnél rákérdeztünk, hogy mennyi és milyen jogsértések miatt kellett intézkedniük, milyen büntetéseket szabtak ki, amire azt a választ kaptuk, hogy a hosszú hétvégén történt jogsértésekről és a kiszabott büntetésekről a rendőrség külön kimutatással nem rendelkezik.

Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, hogy felesége a napokban Pellérdről Pécsre jött autóval, hogy elintézze a bevásárlást. Amint a kocsijával elhagyta az autópálya felé vezető elágazást, észrevette, hogy egy kék villogót használó rendőrkocsi jön mögötte. Félreállt, a két járőr ellenőrizte az igazolványát, majd megszondáztatták. Egy tölcsér alakú készülékbe kellett néhány centiméterről fújnia. A készülék többszöri kísérlet alkalmával sem jelzett alkoholszintet. Ezután egy másik típusú szondát vettek elé, aminek műanyag csővége volt. Ezt kellett a szájába venni és így fújnia. Ez sem jelzett semmit. A nő mikor hazatért, megemlítette, hogy járványhelyzet idején lehet nem kellene szondáztatni, mert ki tudja, ki használta korábban.

– A fertőzésveszély csökkentése jogos érdek mind az intézkedő, mind az intézkedés alá vont részéről. A járványhelyzetben használt eszközök felületfertőtlenítése biztosított – közölte megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A rendőrségnél rendszeresített elektromos alkoholteszterek biztonságosak. A közúti ellenőrzések során alkalmazott alkoholteszterek közös jellemzője, hogy aktív és passzív üzemben is alkalmazhatóak. Az aktív üzemmódú ellenőrzés alapvetően akkor szükséges, ha a környezeti hatások kiszűrése fokozottan indokolt. Ez esetben az alkoholteszterekhez rendszeresített steril csővel történik az ellenőrzés.

– Ennek csomagolása csak az alkalmazáskor kerül felbontásra. A perforáció biztosítja, hogy a csomagolásban lévő fúvócsövet annak érintése nélkül fel tudja helyezni az intézkedő. Minden egyes cső csak egyszer használható – hangsúlyozták a rendőrök.

A passzív üzemben jellemzően környezeti mintavétel zajlik, tehát a teszter nem közvetlenül a készülékbe fújt levegőt elemzi. A környezeti befolyásoló tényezőktől függően az alkoholteszterek alkalmazása ez esetben egy tölcsér felé fújt – a tölcsérbe fújás tizenöt centiméterről történik, alkalmazása során nincsen közvetlen fizikai kontakt –, vagy pusztán a környezetbe kilélegzett levegő elemzését végzi. Itt a fúvás intenzitása lényegesen alacsonyabb, melyre az intézkedéskor fel is hívják a rendőrök a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!