Korfa

2021.04.19. 15:30

Az egyik legidősebb lakosságú megyének számítunk

 Nem egészen 360 ezer ember él a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (2020-as) adatai alapján Baranyában, és ezzel az országban az egyik legidősebb lakosságú megyének számítunk.

M. B. E.

A 65 év felettiek száma országosan 2 millió fő (a lakosság 20 százaléka), a megyében pedig több mint 75 ezer emberről van szó (ez 21 százalék).

Ám, ha a nyug­ellátásban részesülőket nézzük, akkor már minden negyedik baranyai ide tartozik, ami ezrekkel meghaladja a kereső foglalkozásúak számát, az alkalmazásban állókét – az öregségi nyugellátás mellett ugyanis ide kell számolni a munkaképesség-csökkenés miatti ellátottakat, és a nőknél a 40 év szolgálati idővel a munkát befejezőket is.

Ezen a téren pedig ugyancsak fölötte vagyunk az országos átlagnak – csak érdekességként jegyezzük meg, ilyen szempontból a legfiatalabb Szabolcs-Szatmár és Tolna megye. Ez az arány pedig egyre romlik, a legutóbbi esztendőben másfél ezerrel csökkent Baranya népessége, és a távozók döntő hányadát a munkaképes korosztály jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!