NÉBIH

2021.04.02. 12:30

Baranyát is érinti az ebzárlat

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal sem marad el, ezért ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe többek között megyénkben is – erről adott tájékoztatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

M. R.

Forrás: unsplash.com

A programba hazánk keleti és déli megyéit vonták be, Baranyában Homorúd, Kölked, Mohács térsége érintett. A repülőgépes vakcinázás április 10-ig tart.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a vakcinák kiszórása a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztat, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

Az állattartók számára fontos tudni, hogy az ebzárlat ideje alatt a kutyát megkötve vagy zárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni, illetve az érintett területeken tilos bármilyen állat legeltetése.

Hazánkban a veszettség fő terjesztői a vörös rókák, de a vakcinázásnak köszönhetően a betegség csak nagyon ritkán fordul elő.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!