révbe ért fejlesztés

2021.04.29. 20:05

A víz már nem gond, megoldották Vajszlón a csapadék elvezetését

Régóta vártak már a vajszlóiak arra, hogy megoldódjon a településen a csapadékvíz-elvezetés. Ez nemrég megtörtént, a fejlesztésről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a nagyközségben.

Mészáros Rita

A csapadékvíz elvezetése sokáig gondot okozott a településen, egy pályázatnak köszönhetően azonban az önkormányzat lehetőséget kapott arra, hogy megoldja ezt a problémát. Ahogy Horváth István, Vajszló polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette, az Arany János utcában a házak pincéjét nagyobb esőzések után rendszeresen elöntötte a víz. Az említett utcában nem volt csapadékvíz-elvezető árok, itt ezt kellett pótolni. Gondot jelentett azonban az is, hogy a már meglévő árokrendszerben összegyűlt csapadékot a Fekete-víz – magas víz­állás idején – nem tudta befogadni, a víz visszafolyt, és elárasztotta a környező területeket. A nemrég befejezett beruházás keretében tehát a meglévő árkok rendezése mellett új árokrendszert, valamint a Fekete-víz torkolatánál egy átemelő szivattyút létesítettek, így hasonló problémáktól a jövőben már nem kell tartani.

– Az elmúlt időszakban egyre több, korábban elindított fejlesztés ért révbe a megye kisebb-nagyobb településein – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

– Vannak köztük felújított orvosi rendelők, közösségi házak, óvodák, piacterek és csapadékvíz-elvezető rendszerek. Utóbbi annyiban különbözik a többitől, hogy az építkezés zömében a felszín alatt zajlik. Az ilyen jellegű beruházások tehát nem olyan látványosak, de nem kevésbé fontosak, mint a többi.

A fejlesztéseknek ezzel persze nincs még vége Vajszlón, ezt Nagy Csaba országgyűlési képviselő is kiemelte az eseményen. Ahogy mondta, egy tanuszodára nagy szükség lenne a településen, és ennek megépítésére már nem is kell olyan sokat várni. Ahogy lapunk is megírta korábban, a kormány jelentős forrást biztosított egy sportkomplexum előkészítő munkáira, amelynek része lesz egy uszoda is. Ennek tervezése már javában zajlik.

Lerajzolták, hogyan takarékoskodhatunk

Ahogy Őri László beszédében rámutatott, a projekt nemcsak azt a célt szolgálta, hogy a lakóházak, lakosok nagyobb biztonságban legyenek, hanem azt is, hogy felhívja a következő generáció figyelmét arra, a víz milyen fontos kincsünk.

A fejlesztéshez kapcsolódóan egy szemléletformáló rajzpályázatot hirdettek, amelynek keretében a helyi általános iskola tanulói jelenítették meg alkotásaikon, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel. A felhívásra csaknem húsz pályamű érkezett, ezek közül tegnap az öt legjobbat díjazták. Az első helyezett Nagy Rebeka lett, de ajándékot kapott még Pyber Karola, Csarankó Dóra, Hámori Boglárka és Császár Mirtill is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!