Kényelmesebben utazhatunk

2021.04.09. 17:30

Modernebb vonatok közlekednek nálunk is

Április 11-étől módosított menetrend lép életbe a Magyar Államvasutaknál. Baranya megyében egy jelentősebb változás történik, a mostohagyermekként kezelt Pécs-Szombathely között korszerűbb vonatok közlekednek, sűrűbben, és a menetidő is csökken.

Zs. J.

20210203 Budapest Kelenföld pályaudvar fotó: Keresztesi Balázs KB Metropol

Fotó: Keresztesi Balázs

A korábbi években három olyan nap volt, mikor rengeteg egyetemista utazott ezen az útvonalon. Vasárnaponként a Szombathelyről induló vonat javarészt már induláskor megtelt, hasonlóan volt a helyzet csütörtök, illetve péntek délután, mikor az egyetemisták Pécsről indultak haza. Volt olyan diák, akinek a szülei is a pécsi egyetemen tanultak, ők ha látogatóba jöttek Pécsre, örömmel és nosztalgiázva ültek a vonatra, mert ifjúságukat elevenítette fel a vonatutazás, ami több évtized óta nem sokat, gyakorlatilag semmit sem változott. A menetidő nem rövidült, és ugyanaz a piroska vonat szelte a pályát, a vasúti kilométereket mint korábban.

Lapunk értesülései szerint április 11-től azonban változás történik. Kétóránként közlekednek az úgynevezett Pannónia InterRégió vonatok Pécs-Szombathely között. A régi szerelvényeket felváltja a modernebb, légkondicionált, alacsony padlózatú Desiro motorvonatok. A táv nem változik, marad a közel 250 kilométer, de míg korábban 4 óra 30 perc alatt tette meg a távot a vonat, április 11-től ez közel fél órával csökken.

Pécs-Budapest között továbbra is kilenc IC indul április 11-től

A másik, sokak számára hasznos újdonság, április 11-től naponta egy vonatpár, illetve egy pénteki vonat hosszabb útvonalon, Győr és Pécs között közlekedik mindkét irányban, ezáltal a dél-dunántúli régióból a Balaton könnyen elérhetővé válik és egész évben naponta közlekednek vonatok Pécs és Kaposvár, valamint Pécs és a Balaton (Fonyód) között a rövid eljutási idejű Helikon IR vonatokkal. A Pécs-Budapest között naponta továbbra is kilenc IC közlekedik. A végállomás a Keleti Pályaudvar, ahová Pécsről 2 óra 47 perc alatt ér fel a vonat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!