A lakók véleménye is számít

2021.04.17. 09:12

Szászvár szobrászművészéről neveznék el a kis teret

A szászvári születésű neves szobrászművész, Kiss György nevét viselné a Bartók Béla utca Vadrózsa étterem előtti része, az önkormányzat tervei szerint.

W. K.

A helybéliek véleményezhették az elképzelést – a beérkezett észrevételeket, javaslatokat összesítve hozza meg majd a végleges döntést a képviselő-testület a tér elnevezéséről.

Április 29-én lesz egyébként 102 esztendeje, hogy elhunyt a település szülötte, Kiss György, aki annyira szerette szülőföldjét, hogy a század elején Budapestre, a kertjébe vitetett mecseki szederbokrokat. Munkái Európa-szerte megtalálhatók: több mint ötven szobra díszíti a Parlament épületét, ő készítette a Hősök terén álló Károly Róbert-szobrot, és az esztergomi bazilikában is láthatók alkotásai.

Pécsett a Havi-hegyi feszületen kívül többek közt a Széchenyi téri Szentháromság szobor az ő alkotása, de a Pécsi Nemzeti Színház homlokzatán, a Sétatéren, a Székesegyház főbejáratánál, és annak altemplomában is megtalálhatók a szobrai. Münchenben, Milánóban, Berlinben, Kolozsváron vagy Zágrábban is láthatók művei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!