Javul az oktatás minősége

2021.04.19. 11:30

Több előnnyel is jár majd az egyetemi modellváltás

Nem igaz, hogy a hallgatók feje fölött döntöttek volna a Pécsi Tudományegyetem (PTE) modellváltásáról – jelentette ki a Dunántúli Naplónak nyilatkozva az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke. Koltai Arnold azt is leszögezte: azon lesznek, hogy a modellváltás miatt felmerülő új lehetőségek a hallgatók szintjén is érezhető minőségjavulást és szolgáltatásbővülést jelentsenek.

Vizvári Soma

Kaposvár Lang Róbert Magyarország BUN Kegyeletsértõk Darányban " Néhány száz forintos zsákmány miatt mûködésképtelenné tették a tolvajok a darányi temetõ halotthûtõ berendezését. Mindez egy halálesetnél derült ki hatalmas a felzúdulás miatta a faluban. Fodor László (képen) temetkezési vállalkozó, aki egyben helyi képviselõ, így kétszeresen is elkeseredett a tolvajok kegyeletsértõ vakmerõségén. Kegyeletsértõk 20080424" -1

Fotó: Laufer László

– Nyilvánvaló, hogy egy tudományegyetem nem csupán a piacon könnyen értékesíthető diszciplínákat foglalja magába, portfóliójának olyan megkérdőjelezhetetlen társadalmi, kulturális hasznossággal bíró területek is szerves részei, mint bizonyos bölcsészettudományi, vagy művészeti képzések – nyilatkozta lapunknak Koltai Arnold, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) elnöke, azzal kapcsolatban, hogy egyes hallgatók tartanak a PTE modellváltásától. Mint kifejtette: a hallgatóság körében az a tapasztalata, hogy szinte kizárólag azok a közösségek fejezték ki egyet nem értésüket az egyetem alapítványi fenntartásba helyezését illetően, amelyekben úgy érezhették, hogy a „piacosított” környezetben képzéseik, szellemi-szakmai műhelyeik veszélybe kerülnek.

– Azt gondolom, hogy ezen területek fennmaradása szempontjából nincs többletkockázat a modellváltás miatt, hiszen egyetemünk eddig is következetes szakfenntarthatósági elvek szerint menedzselte a szakportfólióját – hangsúlyozta az EHÖK elnöke.

Koltai Arnoldot arról is kérdeztük, milyen változást hozhat a modellváltás a hallgatók életében.

– Az EHÖK modellváltással kapcsolatos álláspontját és a szenátusi döntés előkészítését azon egyértelmű alapelv határozta meg, hogy a hallgatóink lehetőségei (hozzáférhetőség, ösztöndíjak) és jogai (önrendelkezés és érdekérvényesítés) nem csorbulhatnak a fenntartóváltással – húzta alá. Koltai azt is leszögezte: a hallgatói jogok biztosításán túl azon lesznek, hogy a modellváltás miatt felmerülő új lehetőségek a hallgatók szintjén is érezhető minőségjavulást és szolgáltatásbővülést jelentsenek, legyen szó oktatásfejlesztésről, az épített oktatási környezet megújulásáról, vagy magasabb szintű hallgatói ügyintézésről és közösségi szolgáltatásokról.

– Ez az állítás nem igaz – mondta az EHÖK elnöke arra, hogy egyesek azt terjesztik, a hallgatók feje fölött született döntés a modellváltásról. – Mint ahogyan minden egyetemi döntésben, – legyen az egy szabályzatmódosítás, költségvetés-elfogadás, vagy rektori pályázat rangsorolása – a hallgatók ez esetben is választott képviselőik útján vettek részt a döntéshozatalban – magyarázta Koltai Arnold. Hozzátette: a széles körű, hiteles tájékoztatás a folyamatban lévő ügyekben szerinte sem mindig a kívánt gyorsasággal történik, de mind az egyetemi vezetés, mind az EHÖK igyekezett ennek eleget tenni, a témával kapcsolatban a hallgatóknak tájékoztató fórumot is szerveztek tizenkét egyetemi vezető részvételével.

Koltai Arnold

Az EHÖK elnöke arra a gyakran hangoztatott, politikailag motivált állításra is reagált, miszerint a PTE modellváltása a kormány hatalmi érdekeit szolgálja.

– Nem tisztem politikai kérdésekben állást foglalni, de nem hiszem, hogy egy ilyen heterogén közösségben, mint a Pécsi Tudományegyetem ez megvalósítható volna – nyugtatott meg mindenkit Koltai Arnold.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!