gonoszűző

2021.05.06. 15:28

Az elhunytak emlékére állítanak úti keresztet Mohácson

A jelenlegi járványhelyzetet látja aktuálisnak M. Bugarszki Norbert az évek óta érlelt elképzelésének megvalósítására, nevezetesen arra, hogy az általa összegyűjtött, régi keresztek kődarabjainak felhasználásával egy új, út menti keresztet állítsanak Mohácson – írja a Mohácsi Újság.hu.

Berta M. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Helyszíne a Csele patak völgyében a Mohács–Pécsvárad főútvonal mentén, jól látható és akadálytalanul megközelíthető helyen lehetne.

Leggyakrabban a 19. század második felében állítottak gonoszűző vagy fogadalmi emlékként út menti keresztet, amit út menti őrszemnek is neveztek, és földrajzi tájékozódásul szintén szolgált. Az elmúlt évtizedekben hazánkban újak készítéséről szinte egyáltalán nem, viszont a meglévők helyreállításáról gyakrabban szóltak híradások.

– A munka tereprendezésből, alapásásból, betonozásból, a meglévő kövek felújításából és felállításából fog állni. Az új keresztet szép, régi, archaikus anyagokból tervezzük létrehozni. Ha nem sikerül a 2-2,5 méter magas kereszthez megfelelő homokkő tömböt kapnunk vagy vennünk, akkor ez a rész tölgyfából fog elkészülni. Ez, illetve a környezet kialakítása, a kert milyensége nagyban függ majd a gyűjtési akciónk eredményességétől – jegyezte meg M. Bugarszki Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!