0-24 szolgál

2021.05.03. 17:30

Bevetésre kész a Tűzmadár, a katasztrófavédelem új speciális hajója (videó)

A Szent Flórián tűzoltóhajó után egy speciális hajóval gyarapodott a katasztrófavédelem járműparkja. A Tűzmadár járőrhajó múlt hét végétől a veszélyes áruk vízi szállítását ellenőrzi a Dunán, de szükség esetén műszaki mentésre és tűzoltásra is alkalmazható.

Zsigmond József

20210430 Pécs Átadták a Tűzmadár nevű túzoltóhajót a mohácsi határkikötőben. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Különleges hajó tűnt fel pénteken Mohács közelében. Aki jobban szemügyre vette, hogy mi is zajlik a folyón, az látta, hogy a hajó locsolja a Dunát . Nem kell megijedni, nem a folyó vízszintje csökkent drasztikusan, és emiatt kellett a vízutánpótlás, hanem a katasztrófavédelem járműparkja egy különleges hajóval gyarapodott, amelyet ünnepélyes keretek között mutattak be a sajtónak.

– A Tűzmadár tűzoltásra, műszaki mentésre, búvármentésre egyaránt alkalmas, de elsődleges feladata a veszélyes áruk forgalmának ellenőrzése. A hajón egyidejűleg négyen látnak el szolgálatot, a fedélzeten pedig összesen tizenketten tartózkodhatnak – mondta el lapunknak Sárkány Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Az új beszerzés egy európai uniós projektnek köszönhető, aminek révén a katasztrófavédelem speciális iparbiztonsági feladatokat ellátó járművel, műszerekkel gyarapodott. A beruházás több mint egymilliárd forintból valósulhatott meg, a fejlesztés részét képezte a hajó tervezése, megépítése. A szakmai ajánlások alapján választották ki az építtetőt, a Magyar Kikötő Zrt-t. A cég a tervezést követően a katasztrófavédelemmel közösen dolgozta ki azokat a részletfeltételeket, amelyek alapján elkészült a Tűzmadár a horányi kikötőben.

– Tizennégy hónap volt a tervezése és megépítése a hajónak, nem túlzás kijelenteni: magyar emberek tervezték, építették. A 18,4 méter hosszú, 5,5 méter széles, hajóba egyebek mellett 25 tonna emelt szilárdságú acélt, 2,5 kilométer kábelt építettek be, illetve egy orr- és egy csónakdaruval, egy távvezérlésű vízágyúval van ellátva. A hajónak külön követelménye volt, hogy mindenféle látási és időjárási körülmények között képes legyen közlekedni. A nagy felbontású radarnak köszönhetően ez megvalósult. Éjszaka, rossz látási viszonyok között is lehet navigálni – hívta fel a figyelmet Sárkány Sándor.

 

 

A Tűzmadár úgy lett kialakítva, hogy az ellenőrzési feltételeknek maximálisan megfeleljen, mivel az ellenőrzött hajó rakományától függően eltérő mértékben merülhet el a vízben. Emiatt három átszállási lehetőséget alakítottak ki. Egy magasabbat az elülső, egy alacsonyabbat a hátsó fedélzeti részen, és a hajó tetején egy mozgatható rámpát. A Tűzmadár a nap 24 órájában teljesít szolgálatot, még a jégzajlás sem okoz majd neki problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!