Vizsgálat

2021.05.17. 18:30

Csak óvatosan: a forrás nem ivókút

A turisták által leglátogatottabb helyeken a hatóság minden évben ellenőrzi a forrásvizek minőségét, az eredmények azonban mindig csak pillanatnyi állapotot tükröznek, szennyeződés bármikor előfordulhat.

Wald Kata

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: goodluz

A turisták által leglátogatottabb források vizéből – nem kötelező hatósági feladatként – a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya évente egy alkalommal vesz mintát. A legutolsó teljes körű vizsgálat 2020-ban történt, amikor 16 forrás vizét mintázták Pécs környezetében a Mecsekben. A 2021. évi vizsgálatok még folyamatban vannak.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a vizsgálati paraméterek általános kémiai és bakteriológiai vizsgálatokra terjednek ki. Fontos azonban kiemelni, hogy a mintavételi eredmények mindig pillanatnyi állapotot tükröznek, a források vizének minősége változó, azt a természeti környezet, a csapadék mennyisége, illetve egyéb szennyező források befolyásolhatják.

A forrásvizekben akár természetes tartalomként, akár az emberi tevékenység következtében bármikor előfordulhatnak egészségre ártalmas szennyező anyagok, szervetlen vagy szerves anyagok, kórokozók.

– A forrásvizek minősége nem állandó és a víz nem tisztítható, ezért nagyon fontos, hogy egyetlen forrásról sem mondhatjuk ki, hogy folyamatosan és megbízhatóan ivóvíz-minőségű. Éppen ezért ezeknek a vizeknek a fogyasztása nem ajánlott, még akkor sem, ha a „Nem ivóvíz” tábla nincs kihelyezve. Ha valaki mégis megissza, csak saját felelősségre tegye! Tiltó-, tájékoztatótáblát pedig az helyezhet ki, akinek a területén a forrás található – hangsúlyozza a Kormányhivatal.

A forralás sem mindig megoldás

A vizsgált kémiai paraméterek közül a határérték feletti nitráttartalom különösen a csecsemőkre veszélyes, mivel gátolja a vérben az oxigénszállítást. A nitrát forralással nem távolítható el a vízből. Ilyen forrás például a Murom-forrás, Mosókút-forrás, Petőfi-forrás (Ignác). A bakteriológiai eredmények a természeti adottságtól és a csapadék mennyiségétől függően folyamatosan változnak. A magas összcsíraszám a kórokozók előfordulásának potenciális veszélyére figyelmeztet. Határérték feletti kórokozó-tartalmú vizek fogyasztása esetén hányinger, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!