arckép

2021.05.14. 11:30

Egy kis vajdasági városból került Hosszúheténybe Gyermán István

Egy nagyobb energiaipari társaságnál, ami kis családi vállalkozásból nőtte ki magát, dolgozik üzletfejlesztőként, projektmenedzserként a vajdasági Gyermán István, akivel hosszúhetényi családi házában beszélgettünk a vajdasági magyarokról, Balatonról és egy különlegesnek ígérkező gasztrokertről.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A nyelvtudása sokat segített az életében Gyermán Istvánnak, aki egy kis vajdasági városból, Nagybecskerekről került Pécsre, majd Hosszúheténybe.

– Nagybecskereken elvégeztem a középiskolát, utána úgy döntöttem, a pécsi egyetemen folytatom tanulmányaimat. Ismerőseim sokat meséltek róla, így a Pécsi Tudományegyetem angol szakára jelentkeztem. Elvégeztem mellette a horvát szakot, a Balkán posztgraduális képzést, a Pázmány Péter Hittudományi Egyetem hitoktatói képzését, a közgazdaság egyetemen a regionális politika és gazdaságtan doktori iskoláját és a cardiffi Metropolitan University vezetői MBA képzését, illetve mivel életem minden szakaszában megjelent a kosárlabda és a sport, egy kosárlabdaedzői szakképesítésem is van – mondta Gyermán István.

Gyermekkorában még nem gondolta, hogy a horvát, szerb nyelv segítségére lesz a munkájában. Az egyetemi évek alatt már cégeknek fordított, majd nyelviskolában és az egyetemen tanított, angolt és horvátot. Innen az útja egy kis kereskedelmi céghez vezetett, akik főleg a délszláv államokkal kereskedtek. Több mint tíz éve egy nagyobb energiaipari céghez került, ami kisebb családi vállalkozásként indult, és évek alatt kinőtte magát. A száz százalékban magyar tulajdonú cég több hazai és külföldi (Szlovénia, Szerbia, Horvátország) projektet nyert és valósított meg.

– Utazásaim során sok délszláv kisvendéglőben megfordultam, rengeteg különleges cserépedényt hoztam haza, ami teljesen más ízvilágot ad az ételeknek. Nagy álmom, hogy ezt az ízvilágot bemutassam, megkóstoltassam egy saját gasztrokertben, pálinkakóstolóval fűszerezve – mesélt a terveiről a házigazda.

Hosszúhetényben van egy gyümölcsösük, ott egy pincét alakítana át terasszal. Az itt megtermelt gyümölcsökből készíti majd a saját pálinkáját. A fűszert, zöldséget a kertjükből hozná, az alapanyagokat gyakorlatilag saját maga termelné meg.

„Ha nyár, akkor Balaton, vagy Horvátország?” – tettük fel a provokatív kérdést. A válasz rögtön jött: mindkettő. Hozzátette, imádja a Balatont, sok ismerőse lakik ott. Ha teheti családjával nyáron pár napra elutazik hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!