Ott voltunk a sűrűjében

2021.05.09. 20:00

„Gond nélkül oltottak be a kínai vakcinával”

Országszerte lehet időpontot kérni a kínai Sinopharmmal való oltakozásra. A rendszer még annál is olajozottabban működik, mint amire előzetesen számítottam.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Elsőként kaptam egy sms-t arról, hogy oltásra regisztráltként van lehetőségem időpontot foglalni a kínai vakcinával való oltakozásra.

Az időpontfoglalás pofonegyszerű volt, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén regisztráció nélkül, a bejelentett lakcímtől teljesen függetlenül kiválaszthatjuk, hol szeretnénk megkapni az oltást az országban, csak egy tajszám kell hozzá.

Nekem a Lánc utcai rendelőintézetre esett a választásom, és egy napra rá már mehettem is. A sikeres időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt kaptam, ebben arra kértek, hozzam magammal kinyomtatva és kitöltve a hozzájárulási nyilatkozatot, amelyhez mellékelték a linket, ahonnan le lehet tölteni. Ez egyébként a legnagyobb „akadály”, amit meg kell ugrani, innen már csak egyszerűbb volt minden.

Onnantól kezdve ugyanis, hogy a rendelőintézethez értem, minden lépésre pontos és világos utasítást kaptam. A bejárat előtt az időpontra érkezőnek csak be kell diktálnia a nevét, és kap egy cetlit arról, hogy hányas számú oltóhelyre kell mennie az épületen belül.

A bejárat után gyors hőmérés, kézfertőtlenítés és újabb útbaigazítás következett, bár nem nagyon lehet eltévedni, az oltóhelyek számaival ugyanis ki van plakátolva a rendelőintézet.

Az oltás előtt a folyosón még egy körülbelül kétperces papírmunka vár az „ügyfélre” személyi adatlap kitöltéssel, aláírással, és már mehet is. Elvileg az ajtó előtt kell várakozni hívásig, de engem már a folyosón várt a doktornő és mondta, hogy rögtön mehetek.

Amennyiben az illető bejelölte a nyilatkozatában, hogy van krónikus betegsége, arról kikérdezik, majd jöhet a szuri abba a vállba, amelyikbe a páciens kívánja. Közben a doktornő minden kérdésemre készséggel válaszolt, elmondta, hogy fiataloknál gyakoribb, mint az idősebbeknél, hogy az első pár napban ágynak esnek a hőemelkedéstől, vagy a láztól, de ettől nem kell megijedni, nyugodtan bevehetek lázcsillapítót, ha ez történik.

Az injekció beadása után az orvos kiállítja az igazolást az oltásról, amelyen a következő időpont is szerepel. Kifelé még negyedórás megfigyelés vár a beoltottra a váróban, a végén egy kitelepült asztalhoz szólítják és hogyléte felől érdeklődnek, aztán mehet is. Az egész folyamat nem vett el fél órát az életemből, és rendkívül olajozottan működött. Ráadásul hosszú ideje tartó megfeszített munka ide vagy oda, közben egyetlen türelmetlen pillantást sem kaptam az egészségügyi dolgozóktól. Épp ellenkezőleg. Az embernek kedve lenne visszamenni.

Még jó, hogy visszavárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!