diplomácia

2021.05.30. 20:00

Hoppál Péter és Hiller István közösen tárgyaltak a japánokkal

Online tárgyalást folytatott az Országgyűlés Magyar–Japán Baráti Csoportja tokiói partnerével. A megbeszélésen Hoppál Péter mellett az MSZP-s Hiller István is helyett foglalt, akit a Fidesz politikusának előtte nem sokkal meg kellett védenie.

Vizvári Soma

Budapest, 2021. április 16. Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyûlési képviselõje, az Országgyûlés Magyar-Japán Baráti Csoportjának elnöke a Seiren Ltd. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 16-án. A japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forint értékû autóipari beruházást telepít Pécsre. A 26 ezer négyzetméteres gyárban 170 munkahely létesül, a kormány ezért 4,6 milliárd forinttal támogatja a beruházást. MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

A napokban másfél órás online értekezletet tartottak az Interparlamentáris Unió (IPU) japán–magyar kapcsolatokért felelős csoportjai. Hoppál Péter, az Országgyűlés Magyar–Japán Baráti Csoportjának elnöke a tárgyalásról lapunknak azt nyilatkozta: a felek átbeszélték a járvány kezelésének tapasztalatait, a magyar járványkezelésről a japánok rendkívül jó véleménnyel voltak, különösen az oltási kampány tekintetében.

– Átoltottság terén dobogósok vagyunk Európában, ötven százaléka be van oltva a magyar lakosságnak, a japánoknak mindössze két százaléka – mondta Hoppál. A családpolitika is egy fontos téma volt a baranyai országgyűlési képviselő elmondása szerint. – Kérték, hogy Novák Katalin miniszter asszony ossza meg a japán miniszterrel tapasztalatait – tájékoztatott a fideszes politikus. – Javaslatot tettünk egy, az oszakai térségben nyitandó magyar konzulátus ügyében is, amelyet a külügyminisztérium éppen most készít elő – tette hozzá.

– Pécsiként külön megköszöntem, hogy a japán Seiren végül a baranyai megyeszékhely mellett döntött – hangsúlyozta Pécs országgyűlési képviselője. Ahogy arról korábban már beszámoltunk: az autóipari termékeket gyártó japán nagyvállalat üzemet telepít Pécsre. A beruházás összértéke 15,2 milliárd forint, amelyhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A városban felépülő 26 ezer négyzetméteres üzemben környezetbarát módon előállított, szintetikus bőrből készült üléshuzatot fognak gyártani az európai autópiac számára, és több mint 170 főt foglalkoztatnak majd. Az új üzemben várhatóan 2022-ben indulhat meg a termelés.

A tárgyalás budapesti résztvevői Hoppál Péteren kívül Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete, Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, és Otaka Masato, Japán budapesti nagykövete voltak.

Hoppál Péter megvédte Hiller Istvánt

A tárgyalást megelőzően Hoppál Péter és az MSZP-s Hiller István közös munkavacsorán vettek részt Otaka Masatoval, Japán budapesti nagykövetével, amelyről Pécs fideszes országgyűlési képviselője Facebookján egy fényképet is megosztott. A poszt alatt azonban néhányan hozzászólásban támadták a szocialista politikust. „Megkérjük a kommentelőket, hogy ne becsméreljék személyében Hiller alelnök urat! A parlamenti diplomácia szabályai szerint az ellenzéki és kormányoldal közös jelenlétével zajlanak a kétoldalú IPU- tárgyalások” – reagálta Hoppál Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!