jó tanácsok

2021.05.28. 08:06

Így áll össze a nyugdíj a külföldi munka után

Az tiszta sor, hogy mi a teendő, ha valaki itthon eléri az öregségi nyugdíjhoz szükséges korhatárt.

mbe

family, age, tourism, travel and people concept - senior couple with map over london ferry wheel background

Fotó: Shutterstock

De mi a helyzet, ha az ember éveken át külföldön dolgozott? Hol, mennyi időt vesznek figyelembe, ki összegez, és mi áll össze ebből?

Előfordulhat olyan eset, hogy valaki élete folyamán több uniós országban is dolgozott, és minden érintett országban megszerezte a nyugdíjjogosultságot.

Nyugdíj­igényléskor azonban abban az országban kell a kérelmet beadni a nyugdíjhatósághoz, ahol az ember él, vagy ahol utoljára dolgozott. Ha például valaki soha nem dolgozott ott, ahol él, a lakhely szerinti ország akkor továbbítani fogja a kérelmet oda, ahol utoljára ténykedett, és az az ország lesz felelős, hogy feldolgozza a kérelmet, összegyűjtve a befizetett nyugdíjjárulékokról szóló adatokat az összes országból, ahol az érintett valaha dolgozott. Azt mondjuk nem árt tudni, hogy nyugdíjba vonulás előtt legalább 6 hónappal érdemes tájékozódni a nyugdíjigénylésről, mert a folyamat több ország érintettsége esetén igen hosszúra nyúlhat.

Az is általános szabály, hogy minden ország akkortól folyósít csak nyugdíjat, ha az érintett elérte az ott érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. Így előfordulhat, hogy az egyik országban már jár a nyugdíj, a másikban viszont még egy-két évig várni kell rá.

Ilyen esetekben tanácsot lehet kérni abban az országban a nyugdíjhatóságtól, ahol jelenleg él valaki, vagy azokban az országokban, ahol korábban dolgozott.

Tudni kell azt is, hogy egyes uniós országokban csak akkor lehet nyugdíjjogosultságot szerezni, ha valaki meghatározott ideig az adott országban dolgozott (a minimális szolgálati idő például Németországban 5 év). Ám ezt az időszakot nem veszíti el semmiképp az érintett személy. Azok az országok ugyanis, ahol egy évet meghaladó ideig dolgozott, nyugdíjának kiszámításakor figyelembe veszik majd a kérdéses időszakot.

Még egy fontos tudnivaló: a nyugdíjat folyósító országok a megfelelő összeget általában a lakóhely szerinti országban nyitott bankszámlára utalják át az Európai Unió területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!