pálos

2021.05.16. 11:30

Kiderült, honnan kapta a nevét a pécsi Lyceum templom (galéria)

A múlt évi földrengésben megsérült pécsi Lyceum templom, amely a 18. század közepén, a város és a megye világi és egyházi földbirtokosainak támogatásával épült fel. A templom történetéről Lantosné Imre Mária néprajzkutató, tanár mesélt lapunknak.

Zsigmond József

A Király utcában lévő templomot 1741-ben kezdték építeni példás összefogással

Fotó: Laufer László

– Délután öt órakor lett volna szentmise. Pár órával korábban a sekrestyés nyitotta ki a templom kapuját. Amint belépett, rögtön látta, nagy a baj – emlékezett vissza a történtekre Györfi Szabolcs pálos szerzetes, templomigazgató. – Lezártuk a templomot a balesetveszély miatt. A vakolatok megrepedtek, és a freskók is megsérültek.

A kárt több tízmillió forintra becsülik. Jelenleg a szentély és a karzat felújítása már zajlik, melynek befejezése május végére várható. Megvan az ütemterv a templomhajó felújítására is, ami szintén a földrengésben károsodott, de az ehhez kapcsolódó anyagi háttér megteremtése még folyamatban van. Nagyon szeretnék, hogy idén újra megnyílhasson a templom, de ez még kérdéses.

A templom története a török kiűzése utáni időszakban kezdődött. A Budai-kapu melletti területet a pálosok rendház és templom építésére ekkor kapták meg Radanay Mátyás püspöktől. Wépy Máté pálos szerzetes, aki a 18. század elején római tanulmányai mellett sajátította el a barokk építészet gyakorlati ismereteit, a nagyváradi/váradolaszi, és a sasvári pálos templomok tervei után 1740-ben készítette el a Pécsett építendő rendház és templom terveit. A terv szerint a templom keleti oldalához csatlakozott a hagyományos, középen a szökőkutat is magába foglaló négyszögletes udvar. Wépy Máté korai halála miatt tervét részben átdolgozták és a rendházat U-alakúra építették meg.

A templomot 1741-ben kezdték el építeni példás összefogással. Az akkori gazdag családok nem sajnálták a pénzt, az építkezéshez szükséges nyersanyagot.

 

– Az építkezésre a Batthyány család 30 ezer téglát, a Petrovszkyak pedig épületfát ajánlottak fel. Az alapkőletétel 1741. november 26-án történt. Az időkapszulában szentek és vértanúk ereklyéit, a kortárs pálosok és világi elöljárók névjegyzékét, valamint Berényi Zsigmond püspök Remete Szent Pálról írott magyar nyelvű prédikációját helyezték el – közölte Lantosné Imre Mária.

A templom boltozata is elkészült 1755-ben, majd megtörtént a tornyok alapozása. Hat év múlva galántai gróf Eszterházy Pál László pálos provinciális támogatásának köszönhetően, aki további 14 ezer forintot ajánlott fel, folytatódhatott a rendház építése.

A templom felszentelését 1756. június 13-án Klimo György pécsi püspök megbízottja, Christovich Imre kanonok végezte. A tornyok felépítése után, 1779-ben a toronysisakok keresztgombjába, az időkapszulába a korabeli szokásnak megfelelően helyezték el többek között a pálos papköltő Virág Benedek verses imádságát, aki 1776 és 1781 között a pécsi kolostorban működő rendi főiskolán végezte a teológiai tanulmányait. Lantosné Imre Mária egy idézetet említett a költőtől, amit ma is érdemes megfontolni: „Születtem, szerettem hazámat, s dolgoztam érte. Ez az én életem története. Tegyetek Ti is így, tanítsátok utódaitokat, s ha ezek is így tesznek, akkor Magyarország boldog lesz.”

II. József 1786-ban a szerzetesrendeket, köztük a pálosokat is feloszlatta. A templom berendezését szétosztották a vidéki plébániák között. A templomot bor-, széna- és sóraktárnak használták, de tervben volt, hogy színházzá alakítják. Báró Szepesy Ignác püspök 1832-ben a templomot visszavásárolta az egyháznak. A volt rendház épületében 1835-ben Lyceum név alatt új oktatási intézményt hozott létre, megalapítva a Lyceumot, a jogi- és bölcseleti kart. A város lakossága ettől az időtől nevezte a templomot Lyceum templomnak.

A hívek segítségére most is nagy szükség van a helyreállítás érdekében

A templom belső kifestésével 1872-ben Kovács Zsigmond püspök Mücke Ferenc bécsi akadémiai festőt bízta meg. Halálát követően a félbemaradt seccok megújítását, az oldalfalak és a kápolnafülkék falainak kifestését Gebauer Ernő végezte. A földrengés ezekben az értékes falképekben is nagy kárt okozott. A templom a pécsi székesegyház a 19. század végén zajló átépítése során 1882-1891 között püspöki széktemplomként is működött. A Lyceum templomot 1997-től a pálosok a történeti hagyomány jegyében átvették a Pécsi Egyházmegyétől, a hívek lelkipásztori ellátására. 2012-ben a püspökség a templom tulajdonjogát is visszaadta a Pálos Rendnek. A templom melletti egykori pálos rendházban ma a Széchenyi-gimnázium működik. A templom a 2020. december 29-i horvátországi földrengés következtében szenvedett belső károsodást, a falakon vakolatrepedések, a freskókon sérülések keletkeztek.

A templom helyreállításának támogatására a Lyceum templom bankszámlájára (11731001-20108722) történő utalással van lehetőség, a közlemény rovatban az „adomány” megnevezéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!