szászvár

2021.05.03. 13:39

A szobrász, Kiss György szülőfalujába vinnék az apostolokat

A hajdan a székesegyházat díszítő alkotások is Kiss György keze munkáját dicsérik.

W. K.

A korábban a pécsi székesegyházat díszítő, a szászvári születésű Kiss György által készített apostolszobrokat szeretnék a szobrászművész szülőfalujába telepíteni – a település értéktár bizottsága a közelmúltban tett látogatást a pécsi romkertben, ahol megtekinthették az alkotásokat.

– A tizenkettőből mára már csak két apostol szobor maradt meg, és sajnos azok sincsenek túl jó állapotban. Szeretnénk, ha ezek az alkotások Kiss György szülőfalujába, méltó helyre kerülnének – tájékoztatta lapunkat a tervekről Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere. – Hogy mindez megvalósuljon, egyeztetések sora szükséges, a romkertben tett látogatással azonban az értéktár bizottság megtette az első lépést, és a püspökség is nyitott volt a kezdeményezésre – tette hozzá. Az elképzelések szerint a várudvarban, vagy a Kiss Györgyről nemrég elnevezett téren kapnának helyet az apostolszobrok, illetve az angyalok maradványai – döntés a helyszínről még nem született.

Kevésbé maradt meg a köztudatban, hogy a pécsi székesegyház neoromán átépítésekor (1882–1891) a déli homlokzatra készített apostol-szoborcsoport Kiss György keze munkáját dicséri. A 12 szobor 1885. szeptember 21-re készült el – a Pécsi Egyházmegye Kiss György halálának századik évfordulója alkalmából készített összeállítása szerint.

Alig 50 esztendő elteltével az apostolszobrok állapota rohamosan leromlott, és a lehulló kődarabok miatt életveszélyessé váltak. Eltávolításukra 1961-ben került sor, majd azokat kettő kivételével (idősebb Jakab apostol és Szent Pál apostol) feldarabolták. Ezt a két megmaradt alkotást szeretnék Szászvárra telepíteni.

Híresek a művei

Kiss György 1852. augusztus 17-én született Szászváron. Munkái Európa-szerte megtalálhatók és magyarországi nagyvárosok is büszkélkedhetnek köztéri és épületszobraival: több mint ötven alkotása díszíti a Parlament épületét, ő készítette a Hősök terén álló Károly Róbert-szobrot. Pécsett a Havi-hegyi feszületen kívül többek közt a Széchenyi téri Szentháromság szobor az ő alkotása, de a Pécsi Nemzeti Színház homlokzatán, a Sétatéren is láthatjuk munkáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!