eltűnt

2021.05.25. 07:00

Már csak a kikopott gyep emlékeztet az egykori óriáskerékre (videó)

Nem tűnt el nyomok nélkül a városból az óriáskerék, hűlt helyén elhalt füvet és némi szemetet is találni. Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a terület sorsa, habár vannak újrafüvesítésre utaló jelek.

Vizvári Soma

a20210522_oriaskerekhelye_pecs_DN_LP Ezen a helyen állt az óriáskerék. A Lánc utcai rendelőintézet előtt még látszik a nyoma a területen

Körülbelül két-háromszáz négyzetméteren kikopott, foltos gyep várt minket a minap a Lánc utcai rendelőintézet előtt, ahol nemrég még a Pécs Eye névre hallgató óriáskerék állt. A vállalkozás ugyan május elején felszedte a forgó építményt, és továbbállt, de a gyepen hagyott nyomok továbbra is a megosztó köztéri objektumra emlékeztetik a pécsieket. Szemetet ugyan nem nagyon hagytak maguk után, de azért találni az elsárgult fűben némi műanyaghulladékot itt-ott, sőt ottjártunkkor még egy korhadt raklapra is felfigyeltünk, bár az lehet, hogy máshonnan került oda.

Írásos kérdéssel fordultunk az önkormányzathoz, az iránt érdeklődve, várható-e, hogy a szebb napokat megélt területet újrafüvesítik, és egyéb más tereprendezést is elvégeznek. Arra is kíváncsiak voltunk, van-e a városvezetésnek valamilyen hosszabb távú terve a tér hasznosítására, többen úgy vélekednek ugyanis, hogy kár ezt az óriási füves placcot parlagon hagyni. Az önkormányzat sajtóosztályától lapzártánkig nem érkezett válasz, de azt lehet sejteni, hogy némi fűmagot már leszórtak, hiszen galambok tömkelege rajzott oda csipegetni.

Mint arról korábban beszámoltunk: nem lehet állítani, hogy a város alaposan megszedte volna magát az óriáskereket üzemeltető cég által fizetett bérleti díjból. A bérleti megállapodás szerint ugyanis a háromezer ingyenes jegyen kívül a városnak havonta mindössze százhatvanezer forint járt a vállalkozástól. Ráadásul a cég által a rászorulóknak felajánlott háromezer ingyenjegyet is csak az utolsó pillanatban, az óriáskerék költözése előtt nem sokkal osztotta ki az önkormányzat, és tudtukkal csupán egy részét használták fel azoknak.

Lapunk egyik korábbi megkeresésére azzal indokolták, hogy miért vártak eddig, hogy a járvány­ügyi korlátozások miatt az óriáskerék sem üzemelt. Csakhogy az óriáskerék tavaly október 21-én kezdett forogni a városban. Novemberben ugyan rövid időre bezárt a járvány miatt, de másfél héttel később újra kinyitott, és csak március 8-án kellett leállnia az újabb járvány­ügyi korlátozások életbe lépésével. Addig viszont fogadták a vendégeket, április 7-én pedig újra megnyitottak. Tehát az önkormányzatnak bőven lett volna ideje kiosztani a jegyeket a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!