vajszlói mézédes

2021.05.30. 07:00

Nőnek már a palánták, egy hónap múlva talán már lesz érett dinnye is

A nyár egyet jelent a finom, lédús baranyai gyümölcsökkel. Az epret már javában fogyaszthatjuk, a cseresznyére csak néhány hetet kell várni, s egy hónap múlva talán már dinnyézhetünk is.

Tóth Viktória

Fotó:

Megyénkben mintegy 130 hektáron termelnek görögdinnyét, szezononként mintegy 5–6 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be és árusítanak. Idén húsvét után kezdték el az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat. Az elmúlt közel két hónapban a növénykék sokat fejlődtek, van ahol már látszanak a kis termések is. S mivel a következő hetekre már jó időt jósolnak a meteorológusok, a gazdák szépen lassan leszedik a felső alagútfóliát a növényekről. Melyek így a várakozások szerint fognak majd növekedni.

A palántázás a szabadföldivel egyes helyeken június közepéig is zajlik majd. A magyar termelők érdeke ugyanis, hogy az ültetés időszakát minél inkább húzzák szét. Ez a piaci viszonyok miatt előnyös, így minél tovább kitarthat a szezon.

Tavaly, július első napjaiban már kapható volt egy-két helyen az ormánsági dinnye, ám a szezon később, tizedike után kezdődött. S egészen sokáig eltartott, még szeptember végén is volt a piacokon a gyümölcsből. Mint azt egy lapunknak nyilatkozó gazdától megtudtuk, ha minden a tervek szerint halad, talán egy hónap múlva már megkóstolhatjuk az első mézédes ormánsági dinnyéket. Ám a valódi dömpingre idén is július közepéig várnunk kell.

Keressük majd az egyesület matricáit!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a bevásárlóközpontokban, piacokon, vásárcsarnokokban vagy az utak mentén már június elejétől árulnak görögdinnyét, jellemzően törököt, görögöt és olaszt, ennek 300–400 forintot kérnek kilójáért. Így tehát fontos felhívni a vásárlók figyelmét, ha a következő hetekben magyar – vajszlói, ormánsági – felirattal hirdetik a dinnyét. Ne dőljenek be a plakátoknak, ez még nem a magyar termés!

A szezon kezdetével keressük majd a gyümölcsökön a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piros-fehér-zöld matricáit! Ezeken fel van tüntetve, hogy melyik megyében termett a gyümölcs, illetve a termelő kódszáma is látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!