Frissítve!

2021.05.06. 17:30

Hoppál: száz százalékos kompenzációt kap Pécs a kormánytól

Több mint kétmilliárd-ötvenmillió forint támogatás jár Pécsnek a kormánytól – jelentette be Hoppál Péter csütörtökön. Pécs kormánypárti országgyűlési képviselője a Dunántúli Naplónak nyilatkozva elmondta: örül, hogy ismét sikerült félretenni a politikai nézetkülönbségeket a város érdekében, azt viszont sajnálja, hogy Mellár Tamás nem vett részt ebben a munkában.

Vizvári Soma

20201104 Pécs A pécsi városháza épületze a Széchenyi téren. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

– Idén év elején Péterffy Attila polgármester nyílt levélben szólított meg engem és Mellár Tamást, arra kérve minket, hogy Pécs érdekében kezdjünk el lobbizni a lefelezett iparűzési adó miatt kiesett bevétel kompenzációjáért a kormánynál. Mellár Tamással ellentétben részt is vettem egy tárgyaláson a polgármesterrel, amelyen áttekintettük a járvány miatti bevételkiesések számát. Ezt követően pedig a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium illetékes államtitkáraival folytattam tárgyalásokat, valamint jártam a magyar államkincstárnál is, ahol jeleztem a város kimutatására hivatkozva Pécs igényeit. Emellett külön egyeztettem az iparűzési adó kompenzációjáért felelős miniszteri biztossal, Balla Györggyel is – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Hoppál Péter csütörtöki bejelentésével kapcsolatban.

Pécs kormánypárti országgyűlési képviselője Facebook-bejegyzésében azt közölte: sikerült elérniük, hogy a járvány okozta iparűzési adó kiesését száz százalékban kompenzálja a kormány Pécsnek. Eszerint kétmilliárd-ötvenmillió forint támogatás jár a baranyai megyeszékhelynek.

Mint ismert, a kormány a koronavírus-járvány miatt több, a gazdaság védelmét célzó döntést hozott az elmúlt időszakban, sok egyéb mellett az egyéni vállalkozók, valamint a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentette.

Hoppál Péter lapunknak nyilatkozva kijelentette: örül, hogy ismét sikerült félretenni a politikai nézetkülönbségeket Pécs érdekében. – Természetesen nem tartottam fontos szempontnak, hogy baloldali vezetése van a városnak, amikor az illetékes minisztériumoknál, és a miniszteri biztosnál azt indítványoztam, hogy a pécsiek a teljes igényelt összeget, tehát a kétmilliárd-ötvennégymillió forintot megkapják kompenzációként – mondta.

Hozzátette: jó, hogy Péterffy Attila is belátta, nem érdemes a kormányellenes hisztériakeltésben részt vennie, hanem helyette dolgozni kell.

- Azt látom – ha a politikai nézeteink különböznek is –, hogy eredményesen tudunk lobbizni Pécs érdekében, de sajnálom, hogy ebben a munkában sem vett részt Mellár Tamás, aki semmilyen tárgyalást nem folytatott a kompenzáció ügyében – értékelt Hoppál Péter.

A pécsiekre terhelte volna a városvezetés

A közvilágítás kikapcsolása, a járvány elleni védekezésre és a szociális ellátásra fordított források megvágása, leépítés az önkormányzati intézményeknél – többek között ezekkel az intézkedésekkel riogatta korábban a baloldali városvezetés a pécsieket. A városháza március elején kiadott közleménye szerint Péterffyék abban az esetben hoztak volna ilyen intézkedéseket, ha a kormánytól semmilyen segítséget nem kap a város. Hoppál Péter akkor úgy reagált minderre: „Politikai revolverezés helyett a tárgyalás és hatékony kormányzati lobbi segítheti Pécset”.

Jegyzetünk a témában:

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/igy-fojtja-meg-a-kormany-a-baloldali-varosokat-3767830/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!