Gazdátlan Pécs

2021.05.21. 07:00

Sokaknak hiányozhat majd keddtől a parkolóbérlet

Jövő héttől visszaáll a régi rend országosan, véget ér az ingyenes parkolás a közterületeken.

Vizvári Soma

A kormány vasárnaptól megszünteti az ingyenes parkolást, de onnantól két-három napig még sokak nem jutnak kedvezményes parkolóbérlethez Pécsen, hiszen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése után nem sokkal a Biokom honlapján már csak jövő hét szerdára lehetett időpontot foglalni, estére pedig csupán a csütörtök volt szabad.

A BIOKOM viszont lapunk megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy, akinek nincs még idei bérlete, de rendelkezik egy tavaly év december 31-én lejárttal, még tizenöt napig ráér kiváltani az ingyenes parkolás megszűnése után. Azok viszont, akik tavaly csak féléves, vagy negyedéves bérletet vettek, majd az ingyenes parkolás után nem váltottak ki újat fölöslegesen, a vállalat válasza szerint most hoppon maradnak, és még akár napokig fizethetik drágán a lakhelyükhöz közeli parkolást, mire időpontot kapnak a BIOKOM-nál, hogy beszerezhessék az új bérletet.

Ráadásul most, május végén mindenképpen ráfizetés bármilyen bérletet venni, hiszen mindegyik verzióval olyan hónapokat kell kifizetni, amik beleestek az ingyenes parkolás időszakába.

Mint ismert, tavaly április 5-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány ingyenessé teszi a parkolást a közterületeken. „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – indokolta a kormányfő a döntést.

Közben újabb olvasónk panaszkodott a belvárosi parkolás helyzetére. Levelében úgy fogalmazott: Pécs belvárosának olyan kis utcáiban, mint például a János utca, a Papnövelde utca, vagy a Lyceum utca, sokan parkolnak szabálytalanul. Felparkolnak a járdára, a sarokra parkolnak, vagy tilosban hagyják ott a járművet – sorolta. Olvasónk azt is megemlítette, hogy a közterület-felügyelet munkatársai legtöbbször el is mennek ezen autók mellett anélkül, hogy megbírságolnák a szabálytalankodókat. Megfigyelései szerint további probléma, hogy sok külföldi diák akár két-három hétig elfoglalja a helyet az utcában lakó családoktól, akik több gyerekkel kénytelenek körözni, és egy másik utcában parkolóhelyet keresni.

Lapunk ezzel kapcsolatban is megkereste az önkormányzatot, hogy megtudjuk, az említett problémák megszüntetésére a már régóta ígérgetett új parkolási rendszer milyen megoldásokkal szolgálhatna, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Frissítés

Idő közben megjött az önkormányzat válasza, melyben azt írják:

„A pécsi önkormányzat két célt szeretne elérni az új parkolási rendelettel. Egyrészt azt, hogy a forgalomcsillapított övezetek forgalma valóban korlátozott legyen, oda csak indokolt esetben hajthassanak be a gépjárművezetők; másrészt fontos, hogy a parkolási rendszer átalakítása ne díjemelés legyen, éppen ezért a behajtási engedélyek és a parkolás díjai változatlanok maradnak, vagy csökkennek.”

Az önkormányzat azt is közölte, hogy az új rendelettervezet „elkészült, annak társadalmi vitája megtörtént, a bevezetését azonban a járványügyi veszélyhelyzetben hozott, a közszolgáltatások feltételeinek megváltoztatását tiltó kormánydöntés megakadályozta. Amint a kormány feloldja ezt a tiltást, a közgyűlés megvitatja a rendelettervezetet, és dönt annak bevezetéséről.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!