fejlesztés

2021.05.13. 17:30

Zöldül a bor városa, Villány

Megkezdődtek a zöldvárosprojekt kivitelezési munkálatai. A projekt megnyitóját múlt héten pénteken tartották az Eislinger téren, ahol a polgármester a képviselő-testülettel egy faültetés által is megpecsételte a jeles alkalmat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs.K.

Rég várt pillanatot ünnepelt a városvezetés Villányban, Hargitai János ország­gyűlési képviselő részvételével megtartották az idei év egyik legnagyobb beruházásának számító zöldvárosprojekt megnyitóját. Mayer István, Villány polgármestere elmondta, nagyon örül annak, hogy végre itt állhatnak, hiszen a városvezetésnek nagyon sok munkájába telt, hogy a zöldvárosprojekt elérkezzen a kivitelezés fázisába. Az önkormányzat ugyanis több éve nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 240 millió forint támogatást a zöldvárosprojekt megvalósítására. A pályázat benyújtása óta jelentősen megemelkedtek az árak, így az eredeti költségvetést nem tudták tartani, egy keretráemelési kérelemmel éltek, és bíznak a kormány újabb támogatásában.

A város több pontján lesznek kisebb-nagyobb fejlesztések, a Rendezvénytér melletti játszótér felújítási munkálatai már el is kezdődtek. Az Eislinger teret átalakítják, új funkciókkal töltik meg, játszóeszközöket is telepítenek ide, emellett a művelődési ház energetikai korszerűsítését is elvégzik. Az iskola előtti „Mandulásnál” is bővítik a zöldterületeket, és a tervek szerint mandula- és liliomfákat telepítenek ide. A Baross Gábor utca is más látképet fog mutatni, ide ugyanis szintén mandulafákat ültetnek, hogy a fasor tavasszal szép látványt nyújthasson majd a helyiek és a városba érkező vendégek számára. Ezen túlmenően a polgármesteri hivataltól a rendezvénytérig vezető részen megújul a Baross Gábor utca járdája is.

A beruházások őszig tartanak, és mivel a munkálatok a város különböző pontjait érintik, így a polgármester bízik benne, hogy tarthatóak lesznek a határidők. A kivitelezést közbeszerzés útján egy villányi építőipari cég nyerte el.

Lendületet vettek a közberuházások is

Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében örömmel adott hírt az épülő autópálya új villányi csomópontjáról, kilenc kilométeres úttal köti össze a lehajtót a villányi elkerülővel, így mind a főváros, mind a horvát határ felé utazók előszeretettel használják majd ezt a csomópontot. Villányban az elmúlt évtizedekben óriási magánberuházások történtek, a borászatok hatalmasat fejlődtek, és – mint a képviselő fogalmazott – az utóbbi években nagy lendületet vettek a közberuházások is. Villány önkormányzata nagyon sokat pályázott, eredményesen, sőt a katolikus és a református egyház is forrásokhoz jutott az elmúlt időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!