Várakozás

2021.06.09. 17:30

Az idegenvezetőknek egyelőre nincs tele a naptáruk, de bizakodnak

Ha lassan is, de megérkeztek az első turistacsoportok Pécsre. Bár mint az idegenvezető fogalmaz, a turizmus nem egy csettintésre fog beindulni, az azért bizakodásra adhat okot, hogy már látni több kiránduló csoportot is a pécsi belvárosban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Megjelentek az első turistacsoportok Pécs belvárosában. A korábban megszokott, de az elmúlt hónapokban elképzelhetetlennek tűnő látvány talán újra természetessé válik a megyeszékhelyen. Reinerné Udvari Mónika idegenvezető nemrég fogadta első, szerdán pedig a második csoportját Pécsen.

– Most egy kiskunlacházai diákcsoport érkezik, akikkel egy rövid sétát teszünk a belvárosban, illetve külön kérték, hogy a Zsinagógát mutassam be nekik – mondta. Mint kiderült, az iskolások a Rákóczi Szövetség által a nemzeti összetartozás napjához és a nemzeti újrakezdés évéhez kapcsolódó diákutaztatási pályázat keretében kirándulnak, és a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódó helyszíneket járják végig.

Az idegenvezetők is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt és még nem lehet azt mondani, hogy maguk mögött tudhatják ezt az időszakot. Az emberek bizalma még nem tért vissza, nem mernek utazni, a csoportos utazásokra nehezen jön össze a létszám, tehát még várni kell a korábbi zsúfolt szezonra. Az elmúlt időszakot mindenki megpróbálta valahogy túlélni, volt, aki felélte a tartalékait, volt, aki bedolgozott a családi vállalkozásba, illetve annak, akinek van, annak a másik foglalkozása került előtérbe. Mónika például 1997 óta foglalkozik idegenvezetéssel, de emellett némettanár is, 2010-ben lett volna lehetősége teljes munkaidőben elhelyezkedni az egyik iskolában, de nem vállalta, éppen az idegenvezetésért, mivel flexibilis, elérhető szeretett volna lenni a csoportoknak.

– Olyan ez, mint a színésznek a színpad, nem szeretnék helyette mást csinálni. Persze az elmúlt időszak bebizonyította, hogy jobb, ha az ember nem egy lábon áll. Az elmúlt másfél évben több nyelvtanfolyamot vállaltam, de természetesen ez nem hozta vissza a kieső bevételeket – mondta. Bízik benne, hogy hamarosan újra megtelik a naptár, de egyelőre nincsenek jó kilátások, 2–3 bejelentkezés van egész évre, míg a járvány előtti években a kollégákkal akár 100 körüli vezetésre is számíthattak évente.

– Az idegenvezetés ráadásul egy extra szolgáltatás, tehát az utazóknak is csupán egy töredéke fogad idegenvezetőt. Optimisták voltunk, az idén is be voltak írva a szállodahajós csoportok a naptárba, sajnos folyamatosan húzkodjuk ki őket, és még abban sem vagyunk biztosak, hogy ősszel beindul valami a külföldi turistákat illetően – fogalmazott Mónika.

Turistaként egyébként ő is bejelentkezett egy horvátországi útra, de az sem fog indulni, mert még a turisták bizonytalanok, illetve sokuknak még nincs védettségi igazolványa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!