frissítő

2021.06.11. 11:31

Egészségünkre nézve is áldásos hatása van a bodzavirágnak

A megyét járva az utak mentén láthatjuk, hogy kinyílott a bodza virága. A bodzabokor az egyik leg­gyakoribb cserje, az ország egész területén megtalálható.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

Nemcsak kellemes illatú és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni. Az egyik legismertebb mód erre a szörp, mely készülhet hidegen és melegen, tartósítószerrel vagy anélkül is.

Ám a virágokat számos további módon is hasznosíthatjuk. Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, a BT Regiment Kreatív Műhely és családi gazdaság alapítója, vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy lehet még belőle készíteni zselét, s a tenyérnyi virágzat híg palacsintatésztába vagy sörtésztába mártva, majd kisütve igazán finom édesség. S lekvárt is lehet belőle főzni.

– A megfőzött szörpből egy kis zselatin hozzáadásával szilikonformába töltve és lehűtve házi gumicukor is készíthető. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik – fogalmazott a hölgy. – Most a virágját gyűjtjük, annak van szezonja, de a bogyója is nagyon értékes.

Mint megtudtuk, nem csak étkezési célra használhatjuk fel a növényt. A szárított virágból nagy szemű sóval összekeverve fürdősó is készíthető. A porrá őrült virág mézzel, cukorral vagy olajjal keverve testradírként is funkcionálhat.

Azt azonban fontos hangsúlyozni a gyűjtéssel kapcsolatban, hogy olyan nem tetves bokrokat válasszunk, ahol lehetőleg nincs nagy autóforgalom. Érdemes odafigyelni arra is, hogy minél kevesebb virágport rázzunk ki a tányé­rokból. Így ne közvetlenül eső után gyűjtsük, mert az lemossa az értékes virágport a virágokról.

Teának is jó

Immunrendszerünk erősítésére igazán alkalmas a bodza virágából készült gyógytea. Az őszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, a bodzatea a legjobb orvosság. A bodza C- vitamin-tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak. Erős izzasztó hatása révén lázcsillapító, vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő is.

 

Címkék#bodza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!