értékmegőrzés

2021.06.16. 14:43

Egyénileg már nem látogatható a hosszúhetényi arborétum

Júniustól egyénileg nem látogatható a püspökszentlászlói arborétum, a több száz éves múltra visszatekintő, sajátosan gazdag élővilágú parkot ezentúl a kastély látogatási rendjéhez hasonlóan minimum 10 fős csoportokban tekinthetik meg az arra járók.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Egyházmegyétől kapott tájékoztató szerint az arborétum látogatási rendjének megváltoztatását a megnövekedett turistaforgalom miatti károkozások tették szükségessé.

Mint írják, „az arborétumban tábortüzet rakó, vagy a tavat kővel teledobáló, a növényeket vázába gyűjtő kirándulók magatartása egyre nehezebbé teszi értékeink méltó őrzését. Az egyházmegye szeretné Püspökszentlászlót a teremtett világ védelme mentén a lelki elcsendesedésre vágyók imáinak, a kastélyban folyó lelkigyakorlatokon résztvevők feltöltődési helyszínének, a kulturált látogatás színterének megőrizni.”

A püspökszentlászlói kastély a korábbi években sem volt egyénileg, szabadon bejárható, az arborétumot azonban sok helyi és környékbeli látogatta, nyugalmat keresve a gyönyörű környezetben. Az arborétum látogatását most a kastély vezetett megtekintéséhez kapcsolták, a legalább 10 fős csoportoknak pedig a vezetett látogatásra a program előtt 3 munkanappal be kell jelentkezni.

A hosszúhetényiek nem fogadták örömmel a megváltoztatott rendszert. Van aki azzal érvel, hogy a helyiek korábban évekig társadalmi munkában tartották rendben a parkot, sajátjukként vigyáztak rá. Nem értik, legalább az itt élők miért nem léphetnek a területre. S bár az utóbbi időszakban gyakran annyian voltak, hogy ki lehetett volna tenni a „telt ház miatti zárva” táblát, de nagyon sokan, főleg a helyi lakosság pihenésképp szeretett itt üldögélni, imádkozni Mária szobra előtt.

Szerettük volna megtudni, hogy ideiglenes változásról van-e szó, vagy ezentúl csak így lehet majd megtekinteni a helyet, illetve hogy a hosszúhetényiek kapnak-e valamilyen kedvezményt a belépő árából, és hogy ők sem mehetnek egyénileg, családostul az arborétumba, ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ az egyházmegyétől. A látogatási rend úgy tűnik, mindenkire érvényes marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!