Útzár

2021.06.15. 20:20

Járdára kényszerülnek a pécsi betegszállítók

A gyalogosok védelmével indokolja az önkormányzat, hogy lezárva tartja a Malomvölgyi út egy részét, csakhogy a helyiek szerint ezzel épphogy a járókelőket veszélyeztetik. Hiába gyűjtöttek aláírásokat is, régóta nem történik semmi.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

A pécsi önkormányzat már egy éve két ponton is oszlopokkal teljesen lezárva tartja a kertvárosi Malomvölgyi út egy szakaszát, amely a Visnya Ernő utat és Derékréti utat kötné össze – panaszolta el a Dunántúli Naplónak egy ott lakó olvasó. A nyugdíjas férfi szerint a probléma elég kellemetlen, mert ez a szakasz biztosítaná, hogy a Malomvölgyi út 7–9. szám alatti épület lépcsőházait járművel meg lehessen közelíteni.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Malomvölgyi út említett szakaszán már régóta nem lehet áthaladni, azt ugyanis – egy arra járó hölgy visszaemlékezése szerint – körülbelül tizenöt-húsz éve két korlát akadályozza. Csakhogy a korlátok még nem lehetetlenítették el a lakóház megközelítését, igaz, már azoknak sem örültek a helyiek. Egy éve viszont az út két pontján is oszlopsort helyeztek el, így már annyira sem lehet megközelíteni autóval a házat, mint eddig.

Helyszíni szemlénk alatt épp egy fiatal pár kényszerült messziről cipekedni, de ennél nagyobb gondok is vannak. – Laknak itt nehezen mozgó, idős személyek, akiknek fontos lenne, hogy fiatalabb hozzátartozójuk vagy akár az értük jövő betegszállító közvetlenül a ház előtt parkolhasson – mondta olvasónk, aki a ház előtt fogadott minket, mikor odaértünk.

– Az útlezárás azt eredményezte, hogy a szállítók, fuvarozók, mentők, betegszállítók többsége jobb híján az épület másik oldalán lévő járdát használja útként, balesetveszélyt, kárt okozva – tette hozzá.

Olvasónk meg is mutatta a keréknyomokat a járdán, és a mellette fekvő gyepen, valamint egy telefonnal rögzített felvételt, amelyen épp egy betegszállító megy át a járdán. Érzékletes: épp akkor tolta el mellettünk a babakocsit egy apuka. Idegenvezetőnk elmondta: régóta leveleznek az önkormányzattal annak érdekében, hogy megszűnjön az útzár. Kaptak olyan választ, amiben a gyalogosok védelmével és a közelben lévő játszótérrel indokolták a lezárást. – Érdekes, a járdán nem akarja védeni a gyalogosforgalmat az önkormányzat – kommentálta.

Ráadásul a szóban forgó játszótér ottlétünkkor teljesen kihalt volt, ami nem véletlen, hiszen nincs ott semmi, az elkerített területen a játékokat már rég leszerelték. Csak egy üres placc fogadná a látogatókat, valamint két rossz állapotban lévő pad.

Olvasónk elmondása szerint már a felállítása pillanatától kifogásolják a helyiek az útzárt, amit többször is jeleztek az önkormányzatnak, de azóta sem történt semmi. Az útzár megszüntetését követelő lakossági kezdeményezést és a mintegy háromtucatnyi aláírást kétszer is elküldték (április 19-én és május 5-én) a városházának. Erre végül azt a választ kapták, hogy gyűjtsék össze észrevételeiket, és küldjék el azt is, amit meg is tettek. Végül a Városüzemeltetési Főosztály június hetedikén annyit írt: „Válaszukat megkaptuk, szíves türelmét kérem a további ügyintézés érdekében.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!