Hapci

2021.06.23. 17:30

Július közepétől várható, hogy indul a parlagfűszezon

Július közepére várható, hogy beindul a parlagfűszezon. Új szabály, hogy a bejelentéseket öt napon belül kivizsgálják, ezen kívül a kényszerkaszálásra vonatkozó előírások is szigorodtak.

Wald Kata

Parlagfű

Fotó: Löffler Péter

Idén is július közepe tájékán lehet számítani a parlagfű virágbimbójának a megjelenésére, a védekezés elmulasztása esetén a hatósági eljárások is akkortól indulnak.

A száraz és hideg kora tavaszi időjárás nem kedvezett a gyomnövény fejlődésének, a vegyszeres irtás országszerte jellemzően április közepén kezdődött. A kapás kultúrákban a bemosó csapadéknak köszönhetően a gyomirtó szerek jól hasznosultak, a májusi sok eső és a mostani meleg hatására a parlagfű intenzívebb növekedésnek indult, várható, hogy a korábbi lemaradását behozza, így vélhetően július közepére – ahogy az elmúlt években is megszokhattuk – a szezon beindul.

A jogszabály szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

– Fontos tudni, hogy a közérdekű védekezésre vonatkozó előírások szigorodtak ez évtől – tájékoztatta lapunkat Csizy Gábor, a Baranya Megyei Kormányhivatal parlagfű-koordinátori feladatokat ellátó szakembere. – Az új szabály szerint, ha parlagfűvel fertőzött területről bejelentés érkezik, azt a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni – hangsúlyozta.

Hozzátéve, hogy eddig is igyekeztek a lehető leghamarabb, néhány napon belül lefolytatni az ellenőrzést – ami azonban mostanáig lehetőség volt, az idéntől előírás. Mindez annak érdekében, hogy a sokaknak allergiás tüneteket okozó gyom a lehető leghamarabb eltűnjön a problémás területről.

Fontos változás, hogy az illetékes hatóság már minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30%-ot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. Az erről szóló határozat közlését követően a gazdálkodónak azonnal végre kell hajtania a mentesítést – ha nem, kényszerkaszálásra kerül sor, aminek már nemcsak a parlagfű, de a kultúrnövények is áldozatául esnek.

Nyár eleje óta él a bejelentőrendszer

Már június 1-től fogadja a bejelentéseket a hazánkban 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mailen, sms-ben) az ügy alakulásáról tájékoztatást is kap.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolításának biztosítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja: helyi lakosság, társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

A belterületi bejelentések az illetékes jegyzőhöz, míg a külterületre vonatkozó észrevételek az illetékes megyei kormányhivatalhoz kerülnek a gyakorlat szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!