No comment

2021.06.14. 20:00

Mi lesz a Lánc utca sorsa? – Nyőgéri nem akart nyilatkozni

Újabb a fejlemények jöttek a Lánc utcai helyzetről, melyeket az illetékes alpolgármester nem kívánt kommentálni. A Város Mindenkié Pécs csoport az önkormányzati lakáskoncepciót hiányolja.

Vizvári Soma

Lánc utca

Fotó: Löffler Péter

Több forgatókönyv is versenyben van jelenleg a baloldali városvezetésnél a Lánc utcai tömbbel kapcsolatban a lapunkhoz nemrég eljutott információk szerint: vagy kiürítik, vagy lebontják, vagy nyugdíjasházzá alakítják. A témára közelről rálátó forrásunk úgy véli, tömeges kilakoltatásra lehet számítani.

Megkerestük Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármestert, de a témában illetékes szocialista városvezető értesüléseinkkel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozatot adni. Az utolsó hírek szerint Nyőgéri egy A Város Mindenkié Pécs civil szervezettel való májusi egyeztetésén vállalta, hogy az önkormányzat nem indít kilakoltatási eljárásokat, amíg nincsen egy olyan lakáskoncepció, amely alapján megoldást is javasolhatnak a kialakult helyzetre. Az alpolgármestert arról is kérdeztük, hogyan áll az említett lakáskoncepció kidolgozása, de erre szintén azt a választ kaptuk Nyőgéritől, hogy nem kíván nekünk nyilatkozni.

Mint arról beszámoltunk, április közepén a pécsi önkormányzat és a város egyik cégének, a Pécsi Ellátó Központnak egy-egy munkatársa járta végig a Lánc utcai bérlakásokat. A lakók elmondása szerint az összes családhoz bekopogtak, és felszólították őket, hogy rövid időn belül hagyják el az ingatlanokat. A városháza azt közölte, csupán „adategyeztetés” zajlott. A korábban a pécsi balliberális vezetéssel jó viszonyt ápoló A Város Mindenkié Pécs csoport azonban hazugsággal vádolta meg az önkormányzatot. Tény, hogy a lakók többsége illegálisan költözött be az önkormányzati ingatlanokba, és több százezer, vagy akár milliós tartozásokat halmoztak fel. Ennek ellenére a házban élők szerint nem szóbeli fenyegetéssel és félelemkeltéssel, hanem a hivatalos utat betartva kellene rendezni az ügyet.

Emlékezetes, Fogarasi Gábor jobbikos képviselő, jelenleg a városvezető koalíció tagja, 2019-ben még ellenzékiként azt hangoztatta: a Lánc utca problémáját tíz perc alatt meg lehetne oldani, egyetlen – állítása szerint – bűnöző család „eltakarításával”.

Hiányolják a lakáskoncepciót

– Az elmúlt két esztendőben tapasztaltak azt mutatják, hogy a városvezetés alábecsülte a késlekedés következményeit. És bár a hatékonyság jegyében már a második alpolgármester lett a felelőse a témának, az ígért és elvileg készülő lakáskoncepcióról mindeddig semmi nem derült ki a nyilvánosság és a várakozó lakók számára – mondta a pécsi Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatón A Város Mindenkié Pécs aktivistája hétfőn. Aradi Fanni a témát kibontva hozzátette: az elmúlt időszakban elindult rendezési folyamat – lakáskoncepció hiányában – következetlenül és hibásan jár el számos esetben.

Az aktivista állítása szerint az előző városvezetés által elfogadott, jelenleg is érvényes helyi lakásrendelet kapcsán a mai napig nem született hatásvizsgálat, nem mérték fel annak társadalmi következményeit. A szervezet álláspontja, hogy a jelenlegi rendelet kizárólag egyetlen eszközt hagy a rendszernek: a kilakoltatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!