nincs pajzs

2021.07.22. 19:26

A törölköző nem véd a bűnözőktől

Jaj úgy élvezem én a strandot, ottan annyira szép és jó... énekelte az ’50-es évek végén Kovács Eszter a dalt, ami rögtön sláger lett. Hogy a strandolásról örömmel térjünk haza, érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

Zsigmond József

A nyári napokon sokan a vízpartra menekülnek a kánikula elől, ott keresnek felüdülést. A mostani előrejelzések szerint a hétvégére visszatér a napsütés 30 fok fölötti hőmérséklettel, így újra benépesülnek a strandok, tópartok. A nagy tömegeket szeretik a enyveskezű szarkák, vagyis a tolvajok, akik kihasználják az emberek oda nem figyelését, és elemelik értékeiket. Előfordul, hogy a strandolók a mobiltelefonjaikat, pénztárcáikat és más értékeiket felügyelet nélkül hagyják, csak egy törülközővel, pokróccal terítik le, míg a vízben keresnek felfrissülést.

A törölköző nem értékmegőrző, nem véd a tolvajok ellen, hívja fel a figyelmet a rendőrség. Több olyan lopás is történt, ahol őrizetlenül hagyták a holmikat a strandolók.

– Nem feltétlenül szükséges iratokat, bankkártyákat magunkkal vinni, illetve csak éppen elegendő mennyiségű készpénz legyen nálunk – tanácsolja a rendőrség, akik kitértek arra is, hogy a mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát tegyük be az értékmegőrzőkbe, vagy kérjük meg ismerősünket, hogy míg a vízben vagyunk, vigyázzon értékeinkre.

Eltűnt a gyerek, mit tegyek?

Több tanács az időjárással és a gyerek eltűnésével is foglalkozik. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy az időjárás pár órán belül megváltozhat, egyik pillanatban még kánikula van, majd lecsap a vihar. Már minden mobilkészülékre letölthető az időjárásfigyelő-applikáció, amely révén néhány pillanat alatt megtudhatjuk, közeleg-e vihar. Az információhoz jutni könnyű, vétek tehát előre nem felkészülni. Előfordul olyan helyzet, hogy a túlzsúfolt strandokon egy szempillantás alatt nyoma vész gyermekünknek. Ezért magyarázzuk el nekik, hogy ha elveszne, akkor se essen pánikba, hanem kérjen segítséget: a legtöbb strandon van hangosbemondó, mely jó szolgálatot tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!