utánajártunk

2021.07.27. 20:00

Rémisztő állapotban találtuk a meszesi köztéri lámpákat

Több olvasónk panaszkodott az elmúlt időszakban a meszesi közvilágításra. A városrészt nem a legbiztonságosabb környékek közt szokták emlegetni, amire a rossz éjszakai fényviszonyok rátesznek egy lapáttal. A helyszínen valóban alig találtunk ép világítótestet.

Vizvári Soma

Szinte nem találtunk épp állapotban lévő köztéri lámpát Meszesen a Pákolitz István utcában. A lakótelep közbiztonsági helyzetéről még június végén cikkeztünk, ottlétünkkor egy idős hölgy azt mesélte: „A múltkor késő este jöttem haza taxival. Alig mertem elmenni a házig, miután kiszálltam. Nincs rendes világítás, az iroda (a meszesi közbiztonsági centrum) pedig üres volt. Négy év alatt sokat javult itt a közbiztonság, de éjjel nem ajánlott egyedül mászkálni ”.

Írásunkra reagálva egy olvasónk szerkesztőségünknek küldött levelében megerősítette, hogy a lakótelepen a közvilágítás állapota hagy maga után kívánnivalót, példaként pedig a Pákolitz István utcát említette. A ránézésre több évtizede felállított köztéri lámpák valóban meglehetősen viharvertek. A lámpabúra majdnem mindegyikről hiányzik, és a két körtésre tervezett szerkezetben rendre csak egy izzó van.

A megfelelő világítás elengedhetetlen lenne pont Meszesen, hiszen egyes részeit Pécs veszélyesebb környékei közé sorolják. Mint ismert, a bűnüldözőknek gyakran van dolguk a környéken, a városvezetés ezért jónak látta, hogy egy úgynevezett közbiztonsági centrumot alakítson ki a Szeptember 6. téren, körülbelül ötvenmillió forintból. Amikor legutóbb ott jártunk, több lakó is arról számolt be, hogy a centrum gyakran teljesen üres, és be is van zárva. Éppen ezért sokan máig nem értik, mi szükség volt kialakítani a centrumot, ami ráadásul nem is volt olcsó mulatság. Mikor a helyiek panaszaival szembesítettünk egy, az irodában dolgozó közterest, azt felelte, amikor nincs senki a centrumban, ők olyankor is a környéken cirkálnak. Így viszont adja magát a kérdés: miért nem volt elég a rendvédelmi erők jelenlétét fokozni ötvenmillió forint „elégetése” helyett?

Személyesen kérdezhetik Péterffyt

A rossz éjszakai látási viszonyokról Meszesen a mai napon ki is lehet faggatni Pécs polgármesterét. Péterffy Attila ugyanis a Pécsi Meszesi Általános Iskolában tart fogadónapot 9–14 óra között. Nemrég lapunk összeállítást készített arról, milyen égető kérdések vannak jelenleg Pécsen, amiről érdemes lehet megkérdezni Péterffyt. Például Meszesnél maradva a sokak által túlárazottnak vélt közbiztonsági centrumról. Szintén égető kérdés sokaknak a város új lakáskoncepciójának kialakítása, és a Lánc utca sorsa. A választók arra sem kaptak még érthető magyarázatot, hogy mi szükség volt Bognár Szilvia korábbi alpolgármester leváltására, és helyette párttársa, Zag Gábor kinevezésére. Egy másik érdekes téma lehet az első vidéki melegfelvonulás, amit a tervek szerint Pécsett fognak megrendezni ősszel. Az eseményt sokan ellenzik, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) online petícióját már tizenegyezren aláírták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!