környezetismeret

2021.07.08. 12:04

Felmérték Kovácsszénáján a biológiai sokféleséget

Nem mindennapi esemény helyszíne volt Kovácsszénája: „A Biodiverzitás mindenkié” jeligével a Kovakő Egyesület és a Biodiverzitás-kutató Társaság közös invitálására számos kutató érkezett a faluba, hogy felmérje Kovácsszénája és környéke biológiai sokféleségét.

Fodor Szabina

Fotó: Laufer László

Pécsről a természeti értékeiről ismert Kovácsszénája nagyon jól megközelíthető. A kicsiny falu felé tartva kellőképpen rákészülhettünk az eseményre (amelynek részeként a szakemberek felmérik a természeti értékeket, növény- és állatlistát készítenek), hiszen az út tele van zöldellő fákkal, a természet pedig kirándulásra hívogat. Odaérve az összegyűlt tömeg mutatta, hogy jó helyen járunk. Összesen húsz-huszonöt szakember és helyi segítő gyűlt össze azért, hogy felmérjék és bemutassák a helyiek számára is, milyen élővilággal rendelkezik az adott környezet. Kurucz Kornélia, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, biológus lapunknak elmondta: minden növénynek és állatnak megvan a saját szerepe és funkciója – az ökoszisztémák akkor tudnak egészségesen, jól működni, ha minél gazdagabb és sokoldalúbb ez a rendszer.

– A biológiai diverzitás sokféleséget jelent. Ez mutatja meg a terület minőségét, azt, hogy mennyire fajgazdag és sokoldalú. Ezzel környezeti szempontból jelölni tudjuk a hely értékét. Egyre nagyobb a hangsúly azon, hogy egy színes, változatos környezetben éljünk – tudtuk meg Kurucz Kornélia biológustól.

Sokszínű környezetünk megóvása közös érdekünk

A talált értékeket a szakemberek megpróbálják bemutatni mindenki számára, ezzel a gyűjtőmunkával azonban a feladatok sora nem ér véget. Egy nagyobb szakmai munka következik, hiszen nem minden faj határozható meg helyben: van olyan gomba-, növény-, vagy épp rovarfaj, amit bizony haza kell vinni, és mikroszkóp alatt kell tovább, akár genetikai szinten ellenőrizni. A vizsgálatok végére érve egy kézzelfogható élményekkel és fényképekkel teli fajlistát készít el a szakmai közösség, mely később a Nemzeti Parkok térképeire is felkerül a helyi értéktárral kiegészülve.

A programban a falubeli, s kivétel nélkül csillogó szemű gyerekek is bepillantást nyerhettek, a szakemberek ugyanis őket is elvitték egy izgalmas terepszemlére. A helyszínen lehetőségük volt a kutatók munkájába is betekinteniük, de olyan közös programokon is részt vehettek, mint az éjszakai denevérhálózás, ami nagy élmény volt mindenkinek.

A napot közös bográcsozással zárták – s egyben a programokkal felhívták a figyelmet arra, hogy milyen sokszínű és értékes környezetben élünk, melynek megóvása közös érdekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!