Postabontás

2021.07.06. 16:48

Gondolkodjunk adakozás előtt, ajánlja olvasónk

A közelmúltban történt meg velem egy érdekes eset, melyet elmesélek olvasótársaimnak is, hátha más is okul belőle.

Név és cím a szerkesztőségben

Koldus

Fotó: Löffler Péter

A baranyai városokban járva – de főleg a megyeszékhelyen – gyakran találkozhatunk kéregetőkkel. Van, aki csak a bevásárlókocsit szeretné visszatolni, más szomorú történetét elmesélve lép oda hozzánk. Sokan elvből elfordulnak tőlük, észre sem veszik őket, de tapasztalataim alapján az emberek körülbelül ötven százaléka meghallgatja, megszánja őket néhány forinttal. Az esetek többségében én is adok nekik pénzt, vagy ha azt kér, néhány zsemlét, felvágottat.

Az egyik bevásárlóközpontból jöttem ki éppen, amikor megállított egy ismeretlen hölgy. Elég hosszan beszélt, elmondta, hogy egy családnak gyűjt, akiknek megváltozott anyagi körülményeik miatt sürgősen szükségük van pénzre. Hitelesnek tűnt a történet, és mivel rendszeresen adakozok, most se gondolkodtam sokat, csak elővettem a pénztárcámat és fizettem.

Az, hogy mennyit, most nem is igazán lényeges. Elköszöntem tőle, és hazafelé tartottam már, amikor eszembe jutott, lehet, hogy átverés volt az egész.

A nőtől nem kaptam semmilyen elismervényt arról, hogy adakoztam, nem is igazolta magát egy segítő szervezet önkénteseként, csak úgy gyűjtögetett. Érdemes tehát résen lenni, ha adománygyűjtőkkel találkozik az ember.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!