Múltidéző

2021.07.12. 14:00

Harminc éve a pápa százezer hívő előtt misézett Baranyában – idézze fel képeinkkel

Harminc évvel ezelőtt több mint 100 ezer hívő előtt tartott szentmisét II. János Pál pápa a pogányi reptéren, aki a mise után ellátogatott Pécsre, megnézte a bazilikát, és egy különleges ebédet is elfogyasztott a püspöki palotában.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Minden ország kitüntetettnek érzi magát, ha a pápa meglátogatja. Az országon belül pedig külön kiváltságosnak érzi magát az egyházmegye, amelynek a területére a szentatya ellátogat – nyilatkozta lapunknak 1991-ben a pápa látogatása előtt Mayer Mihály, akkori pécsi megyéspüspök.

A pápalátogatásra 1991. augusztus 17-én került sor. A készülődés már korábban elkezdődött. A pápai szentmise oltárépítményére pályázatot írt ki a pécsi püspökség és a pécsi önkormányzat. Az első helyezettek Oszolt Dénes építész és Perl Tamás statikus, az akkori MODULTERV Kft. tervezői voltak. A becslések szerint az oltár, a ünnepi misére elkészült főépítmény elkészítése meghaladta a hárommillió forintot. A látogatók kiszolgálását segítő szolgáltatások (autóbusz-közlekedés, helyi áram biztosítása, WC-k, parkoló kiépítése) 18 millió fölötti összegre rúgtak.

A boltosok, vendéglátósok is nagy erőkkel készültek a pápalátogatásra. A Konzumban már korábban 190 forintért kínált fehér-fekete pamutpólókat „PÁPA” felirattal, illetve több helyen árusítottak kegytárgyakat, fényképeket. A vasúttársaság és a Volán is járatsűrítéssel, illetve a rendőrség is nagy erőkkel készült a különleges eseményre. A reptéren több ellenőrzőpontot, fémdetektorkaput állítottak fel. A szentmisén csak belépőjeggyel lehetett részt venni, ami természetesen ingyenes volt.

Egy „PÁPA” feliratú póló 190 forintba került

Augusztus 17-én 9 óra 21 perckor több helikopter szállt le a pogányi reptéren. Az ok az volt, hogy ne lehessen tudni, melyikben érkezik II. János Pál pápa és kísérete. Számos prominens személy várta már a reptéren, a díszvendégek között volt dr. Habsburg Ottó nejével és György fiával, a kormány több tagja, köztük dr. Andrásfalvy Bertalan, akkori művelődési és dr. Surján László népjóléti miniszter, baranyai országgyűlési képviselők, parlamenti pártok megyei vezetői, a Baranya Megyei és a Pécs Városi Közgyűlés tagjai, Pécs testvérvárosainak polgármesterei.

A szentmise közel két órán át tartott, közben ajándékokat adtak át a pápának: a Székesegyházi plébánia részéről Novotarski István szobrászművész, Zsolnay porcelánból készített művét a pécsi bazilika ábrázolásával, Pécs városa részéről egy dúsan díszített kaspó Zsolnay vázát, és a Mi Urunk festője című színdarab előadásának albumát, a Dél-Dunántúlon élő németek részéről Trischler Ferenc szobrászművész Sváb nagymama című bronz kisplasztikáját, az egyházmegyében élő horvátok részéről színekben gazdag, népi díszítésű asztalterítőt és kispárnát.

Negyedórával dél után fejeződött be a szentmise. II. János Pál pápa helikopterrel Pécs városába utazott: a püspöki palotában költötte el ebédjét és ott pihent, majd Budapestre való visszaindulása előtt megtekintette a bazilikát.

Húsleves, rétes

Sokan szerették volna megtudni, mi volt a menü a pápalátogatáskor a pécsi püspöki palotában. A Magyar Távirati Iroda akkori beszámolója szerint az asztalt kobaltkék, aranyozott Zsolnay étkészlettel terítették meg, ebben tálalták fel Teri néninek, a püspöki palota házvezetőnőjének remekeit. A menü a következő volt: sajtos tekercs, háromféle húsból főzött húsleves, májjal töltött borjúszelet zöldségkörettel, sült csirke krumplipürével és párolt rizzsel, túrós, meggyes kígyórétes, gyümölcsök, sajttál és feketekávé. Az ebédhez villányi és szekszárdi magántermelők borait szervírozták, és asztalra került a pápalátogatás alkalmából készített, Fünfkir­chen fantázia nevet viselő különleges pezsgő.

Magyar sofőr

Pécsett a Mercedes 230 G terepjáró járt, melynek fehér karosszériája vaskos páncélzatú volt. Ennek köszönhetően a négykerék-meghajtású autó súlya meghaladta a 3,5 tonnát. A technikai-műszaki paramétereknél azonban ezúttal érdekesebb volt, hogy a gépkocsira egy 2,8 méter magas fülkét építettek, melyben három vajszínű ülést helyeztek el, köztük azt, mely a pápának támasztékul és ülőalkalmatosságként is szolgált. A fülke légkondicionált, és belső hangosítóberendezéssel volt felszerelve. Mint akkor közöltük, a sofőr magyar volt. A pápa a párórás pécsi látogatás után visszafelé a helikopter leszállóhelyére, a Tüzér utcai atlétikai pályára pápamobilon utazott, így akart közvetlen kapcsolatban maradni a pécsiekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!