Településfásítási Program

2021.07.23. 13:34

Rengeteg fát tudtak idén is elültetni Baranyában

Az Agrárminisztérium által tavaly indított Településfásítási Program keretében május végére 12 ezer sorfát helyeztek ki a településeken, ebből számos fa került Baranyába is.

T. V.

20210623 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Faültetés a Debreceni Képző Központ mellett.

Forrás: MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

A 2021-ben induló második ütemben megduplázták a program keretösszegét, így 24 ezer sorfát igényelhettek a helyhatóságok, önkormányzati, illetve állami fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek és egyesületek. S mint ahogy Nagy István agrárminiszter a közelmúltban bejelentette, a 24 ezer sorfa egy hét alatt gazdára talált.

Az érdeklődök 19 olyan fafajból választhattak, amelyek jól tűrik a városi viszonyokat. Elsősorban őshonos fákat igényelhettek: kőrist, kislevelű, nagylevelű hársat, kocsányos és csertölgyet, ugyanakkor a programban nem őshonos fafajok is szerepeltek, mint például a gömbkoronájú szivarfa.

Baranyából is számos település nyújtott be sikeres igénylést, a városok közül például Pécsváradon, Siklóson, Harkányban, valamint számos községben, például Abaligeten, Bükkösdön, Hidason, Pellérden és Szilágyon is ültethetnek hamarosan.

A program településenként nemcsak 10-30 előnevelt sorfát kínál az igénylőknek, hanem eszközöket, kiszállítást és erdész vagy kertész jelenlétét is az ültetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!