Lejárt a kölcsönzési határidő

2021.07.12. 11:30

Valószínűleg kéretlen levél lett a könyvtári felszólításból

Évek óta működik a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont könyvtáraiban az a szolgáltatás, amely mindenkit értesít arról, hogy az általa kikölcsönzött könyv hamarosan le fog járni. A minap olvasónk jelezte, hogy a kikölcsönzött könyvei után nem kapott semmiféle felszólítást arról, hogy azok le fognak járni, egyszerűen csak a befizetésre váró összeget kapta meg e-mailben.

F. Sz.

20200731 Szeged Klebelsberg-telep Az Összefogás házába költözik a Klebelsberg - telepi könyvtár. A régi épület postaként üzemel majd. Képen: bepakolás az új könyvtárba Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

Fontos tudni, hogy a könyvtári tagság megszerzéséhez azonban a belépésnél egy nyilatkozatot írnak alá a leendő olvasók, melyben aláírásukkal elfogadják a könyvtárak közös használati szabályzatát és az abban foglaltakat.

A könyvtár honlapján és regisztrációs pultjánál is megtekinthető szabályzatban azonban elérhető az olvasó felelősségére vonatkozó rész, mely kimondja, hogy „a kölcsönzött dokumentumok határ­időre történő visszaszolgáltatása az olvasó felelőssége függetlenül attól, hogy a könyvtár írásban vagy bármilyen más módon felszólította-e” – mondta el lapunknak ennek kapcsán a könyvtár munkatársa.

A Csorba Győző Könyvtár lapunknak elküldött tájékoztatása alapján azt is megtudtuk, hogy a könyvtár a tartozásokról a határidő után egy héttel felszólító levelet küld ki a tartozó olvasónak. Ezen felül a lejárat előtt három nappal is figyelmeztetik az olvasót a kölcsönzési határidőre, mindezt automatikusan.

Összegezve tehát a könyvtár érvelése szerint kiment a felszólító levél – könnyen lehet azonban, hogy az e-mailt a levelezőrendszer spamnak, azaz kéretlen levélnek érzékelte, ezért nem kapta meg olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!